Zeleno-bela krivulja navzgor

EBEL: v pisarni hokejska Olimpija zaostaja, na ledu pa napreduje.

Objavljeno
25. november 2016 01.15
Žiga Pešut - Telemach Olimpija 10.septembra 2014
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Pogled na spored nadaljevanja v razširjenem avstrijskem hokejskem sporedu razkriva, da si bodo v nekaj naslednjih dneh zapovrstjo sledile kar tri Olimpijine tekme v tivolski dvorani. V nekdanjih časih bi ta vedno znova pokala po šivih, zdaj prihajajo na tekme le še najbolj zvesti. Krivulja zeleno-belih dosežkov pa se v zadnjih dneh vzpenja.

Tudi manj podrobnim spremljevalcem hokejskega utripa na Slovenskem so že dolgo znane težave – v Kranju, Celju in Mariboru nikakor ne zmorejo narediti vidnega kakovostnega preskoka, da bi prodrli v lokalnem okolju in sestavili profesionalno hokejsko moštvo, na Jesenicah na novo gradijo utrdbo, a po izginotju kluba z 32 naslovi državnega prvaka in kopico izjemnih hokejistov obnova traja dolgo, v Ljubljani pa ohranjajo edino slovensko moštvo v EBEL, a produkcija igralcev je manjša kot pred desetimi ali dvajsetimi leti, boj z dolgovi iz zadnje petletke pa tako utrujajoč, da preprosto onemogoča uresničevanje višjih tekmovalnih in organizacijskih ciljev.

Po obeh plateh pa so v Olimpijinem taboru na dnu. Tekmovalno zgodbo razkriva zadnje mesto na lestvici ducata udeležencev v elitnem regionalnem hokejskem tekmovanju, prepoznavnost kluba navzven pa iz dneva v dan bolj izginja. Navijači iz tujine, ki pridejo v Tivoli, bi radi kakšen spominek ali navijaški rekvizit domačega kluba, pa tega preprosto ni. Glede ponudbe hrane se v dvorani in pred njo navzoči lahko obrišejo pod nosom, na spletni strani pa je na včerajšnji dan zadnje poročilo s tekme staro že en mesec – tekma z Dornbirnom, 24. oktobra!

Prav v zadnjih dneh pa je četa trenerja Bojana Zajca naredila opazen kakovosten premik. Čeravno je bila nazadnje v Linzu pri enem od vodilnih moštev tekmovanja spet močno zdesetkana, denimo brez prvega branilca Jonathana Hartyja ter najbolj ustvarjalnega napadalca Žige Pešuta, je po 60 minutah garanja osvojila točko. Zmaga je resda v podaljšku pripadla gostiteljem, toda igra zmajev je v zadnjem tednu zares nadvse spodobna, zato bi se navijači morali zdaj prav razveseliti prihajajočega trojčka tekem v Tivoliju: danes ob 19.15 se bo Olimpija pomerila s Fehervarjem, v nedeljo (17.30) z Beljačani, pri katerih sta tudi Jan Urbas in Miha Verlič, ter še v torek (19.15) z Vienno.

Ljubljanski spored bo tako res pisan, na Jesenicah, kjer svojega moštva nimajo več na vrhu AHL (to zdaj na 4. mestu zaostaja za vodilnim Rittnom za 9 točk), zdaj nekaj časa ne bo predstav v tem tekmovanju. Ob prihajajočem koncu tedna so železarji prosti, nato sledita gostovanji v Salzburgu in Val Gardeni. Sicer pa v Podmežakli upajo, da bodo decembra vrnili v moštvo koga od trenutno poškodovanih. Nazadnje je »na bolniški« pristal Jure Sotlar, zelo vidna letošnja jeseniška okrepitev iz Ljubljane.