Želja: pet tekem, pet zmag

Žiga Jeglič, strelec pomembnega gola, o začetku svetovnega prvenstva in jutrišnji tekmi.

Objavljeno
24. april 2016 21.45
Žiga Jeglič.Trening hokejske reprezentance v Ljubljani 17. aprila 2015
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Katovice – Čeprav je Žiga Jeglič kot napadalec Slovana iz Bratislave v cenjeni KHL doživel že veliko lepih trenutkov, ga že dolgo nismo videli tako veselega kot včeraj med drugo slovensko tekmo na Poljskem, ko je Italijanom zabil pomemben gol na poti k zmagi. Po lepi beri šestih točk smo se pogovarjali z njim, obenem je napovedal tudi prihajajočo preizkušnjo proti domači reprezentanci.

Žiga, slovenska reprezentanca je uresničila cilj dveh zmag za začetek tekmovanja v Katovicah, v drugo ste se z Italijo morali precej bolj potruditi kot na premieri, kajne?

Nedvomno je bila ta tekma precej težja, a to sem tudi pričakoval. V slačilnici smo bili dobro seznanjeni s tem, da italijanska vrsta igra odgovorno, na uvodni tekmi s Poljsko si je denimo privoščila le eno napako. Toda tudi mi smo bili zbrani, z izjemo padca v drugi tretjini smo ohranjali agresivnost in se na koncu veselili pomembne zmage proti sosedom.

Pri slovenski reprezentanci že dolgo ni bilo videti tako odločnega napadalnega pristopa od prvih minut – kakšen je bil pravzaprav načrt pred tekmo?

Res smo bili agresivni od začetka in se držali navodil o tem, da poskusimo prerezati že prvo podajo nasprotnega moštva in s tem onemogočati poskus prenosa igre na našo polovico. Za uresničitev tega cilja pa je seveda treba veliko drsati. In ko smo takšno raven ohranjali, ni bilo preplaha.

Slovenija si je pot k zmagi odprla z goloma v trenutkih številčne premoči, pri drugem ste imenitno preusmerili plošček po Kovačevičevem strelu  …

Res sem se razveselil svojega prvega gola, sicer pa gredo pohvale Sabahudinu, ki me je spremljal in očitno predvideval, da se bom izmuznil pred vrata tekmeca. Zelo pomemben je bil pred tem tudi naš uvodni gol z igralcem več, seveda pa največ šteje posrečen pristop k agresivni igri, ki nas je vodil k drugi zmagi na prvenstvu.

Sploh pa ste le dočakali uspešen štart tekmovanja. Kakšni so spomini na ta zadnja prvenstva, ko vam ni šlo po željah?

Vsakemu tekmovanju pripada posebno poglavje, jasno, da je v skupini B vendarle nižja kakovostna raven kot tista v elitnem razredu. Toda ko si začrtaš nek cilj, ga poskusiš uresničiti ne glede na tekmovalno raven. Mi smo tu jasno prišli po boj za 1. mesto in uvrstitev na elitno prvenstvo 2017, zato bi radi dosegli pet zmag. Zdaj imamo dve, vse gre po željah, nikakor pa po tem dobrem štartu ne smemo zaspati.

Pred vami je zdaj dovolj časa za pripravo na naslednjo tekmo, v torek zvečer. Kako izkoristiti prosti ponedeljek?

Pomembna je že dobra večerja po drugi zaporedni tekmi v zgodnjih popoldanskih urah, za njo miren počitek. Ponedeljek nato prinaša umirjanje po pisanem koncu tedna, napočil je čas za regeneracijo, fizioterapijo in seveda zbrano pripravo za nadaljevanje prvenstva, najprej proti Poljski.

Kakšna so vaša pričakovanja pred to tekmo? Poljska je namreč slabo štartala, verjetno se bo v torek zvečer pred domačimi navijači poskusila dvigniti prav proti slovenski vrsti?

Veselim se izziva polne dvorane, četudi bo večina na tribunah stiskala pesti za naše tekmece. Upam le, da bo led zdržal, saj v večernem terminu po dveh tekmah ni več na želeni kakovostni ravni. Kajpak pa bo najbolj pomembno v naših vrstah obdržati zbranost in pristop, ki nas po dveh kolih vodita k uresničitvi končnega cilja.