Zgodovinska nedelja v kraljevskem Staples Centru?

Hokejisti Los Angelesa se danes (ob 21. po našem času) na četrti tekmi s Phoenixom že lahko zavihtijo v veliki finale.

Objavljeno
20. maj 2012 12.55
P. Z., šport
P. Z., šport

Los Angeles – Nocojšnji dvoboj (ob 21. uri po našem času) med hokejisti Los Angelesa in Phoenixa bo potolkel rekord po gledanosti tekme NHL na Slovenskem. Anže Kopitar je na pragu uvrstitve v veliki finale za Stanleyjev pokal, saj so njegovi Kralji dobili še 3. tekmo finala zahodne konference (2:1).

Kopitar je bil strelec izenačujočega gola za 1:1, zmagovalca pa je na prvi tekmi v Staples Centru v tej finalni seriji odločil mladi Dwight King na začetku zadnje tretjine. To je bil njegov peti gol na zadnjih petih tekmah. V največjem mestu v Kaliforniji, kjer poletna vročina že pošteno trka na vrata, je v teh dneh zavladala prava hokejska mrzlica, ki jo še povečujejo težave košarkarjev LA Lakers in LA Clippers v končnici lige NBA. V mogočni dvorani je v noči na petek ves čas odmevalo »Let's Go Kings!«, večina od 18.367 gledalcev pa je mahala s klubskimi brisačkami, kar je ustvarilo vzdušje, ki je gostitelje poneslo k težko prigarani zmagi.

Kralji iz mesta angelov v končnici delujejo zares kraljevsko. V dvanajstih tekmah so le enkrat izgubili, zmagali pa na zadnjih osmih. Če bo LA zmagal še jutri, bo očitno kar nekaj časa čakal na zmagovalca veliko bolj tesnega finala v vzhodni konferenci med lokalnima rivaloma New Jersey Devils in New York Rangers. S tem bi po Edmontonu (2006) postali šele druga ekipa v NHL, ki bi se kot osmopostavljena v končnici uvrstila v zadnje dejanje klubske sezone.

Za Phoenix je vodilni gol zabil Daymond Langkow po 63 sekundah druge tretjine, Kopitar je odgovoril dobri dve minuti pozneje z izjemno potezo za izenačenje. Izkoristil je podaji soigralcev v udarnem napadu Dustina Browna in Justina Williamsa ter se znašel iz oči v oči z vratarjem Mikom Smithom in ga premagal z »backhandom«, podobno kot že na prvi tekmi v Arizoni. Kopitar, 24-letni Hrušičan in prvi slovenski igralec v NHL, je na 12. tekmi dosegel že 14. točko (5 golov, 9 podaj) in po učinkovitosti zaostaja samo za Claudom Girouxom (17) iz že izpadle Philadelphie ter svojim kapetanom Dustinom Brownom (15). Razmerje v strelih je bilo znova močno v prid Kraljev (28:19), četudi so bili Kojoti precej boljši kot na obeh domačih tekmah in v uvodni tretjini celo prevladujoči (11:8 v strelih v okvir vrat).

Kralji v svoji 44-letni zgodovini doslej še nikdar niso imeli vodstva s 3:0 v končnici, tudi ne v sezoni 1992/93 z Waynom Gretzkyjem, ko so prvič in doslej zadnjič igrali v finalu. V tej pa že kar trikrat in še naprej upravičujejo sloves morilcev favoritov, potem ko so pred tem izločili prvega nosilca Vancouver Canucks in zatem pometli še s številko 2 na zahodu St. Louis Blues. Kljub temu se še zdaleč ne prepuščajo evforiji in ostajajo na trdnih tleh. »V končnici ni prav nobene nagrade za tri zmage,« je hokejsko modrost ponovil »hobotnica« v vratih Jonathan Quick, vodilni čuvaj mreže v končnici v vseh kategorijah – ima 95,1-odstotno uspešnost ubranjenih strelov, na tekmo prejme po 1,4 gola, vpisal je 11 zmag in dvakrat je tekmo končal nepremagan. Avtor 18 obramb na 3. tekmi je opozoril, da bo treba čim hitreje dokončati delo, da se Kojoti ne bi domov podali na krilih prve zmage: »Seveda dobro dene zmaga, po njej imamo celo nekaj minut za slavje, saj za vsako garamo na vso moč. A v nedeljo imamo nov delovni dan. Vemo, kaj je pred nami in vemo, da nas bo Phoenix napadel z vsemi močmi.«