Židan in Us junaka Jesenic v Podmežakli

Hokejisti Jesenic so na drugi tekmi finala DP v Podmežakli premagali Olimpijo z 1:0.

Objavljeno
31. marec 2016 15.24
Posodobljeno
31. marec 2016 19.15
mpi hokej
M. Ž.
M. Ž.

Jesenice - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so na drugi tekmi finala državnega prvenstva v svoji Podmežakli premagali Olimpijo z 1:0 in izid v zmagah izenačili na 1:1.

Branilci naslova so pred domačimi gledalci prikazali občutno boljšo igro kot v Ljubljani in tekmo dobili po zaslugi Žana Usa in Andreja Židana. Prvi je ustavil vseh 33 strelov na svoja vrata, drugi pa je v 43. minuti dosegel edini gol na tekmi.

Pri Olimpiji je bil najboljši vratar Olivier Roy, ki se je izkazal z 31 obrambami in med drugim dobil dvoboja iz oči v oči s Tadejem Čimžarjem (22. minuta) in Marjanom Manfredo (37.), kar pa je bilo na koncu premalo za uspeh na Jesenicah.

Ekipi v finalu igrata na tri zmage, tretja tekma finala bo 4. aprila v Ljubljani.

POTEK TEKME

Prva tretjina

Prve minute tekme so bile v znamenju manjše premoči Ljubljančanov, ki pa niso resneje ogrozili jeseniških vrat. Po devetih minutah je bilo razmerje strelov na gol 3:3.

Olimpija je v dvanajsti minuti izpeljala akcijo po levi strani, plošček je nato sprejel Nik Pem, ki pa je iz ugodnega položaja meril mimo leve vratnice.

Jesenice so v isti minuti dočakale prvi »power-play«, potem ko se je moral na klop za kaznovane usesti Gregor Koblar. Gostitelji so si z igralcem več pripravile le eno pravo priložnost, in sicer je po manj kot minuti nadaljevanja z razdalje poskusil Tadej Čimžar, na pravem mestu pa je bil Olivier Roy.

V nadaljevanju so domačini prikazali občutno več od Ljubljačanov. V 16. minuti je Miha Brus sprožil iz obrata, a je dobro posredoval Roy, ki je dve minuti kasneje ustavil še strel Anžeta Terlikarja. Razmerje v strelih je bilo že 10:3 za Jeseničane.

Olimpija je v zadnji minuti dočakala eno izmed redkih priložnosti. Zanjo je poskrbel kar domači vratar Žan Us, ki je slabo posredoval ob strelu z razdalje in s tem omogočil Luki Kalanu, da si je priboril plošček in udaril iz neposredne bližine, vendar pa je Us dobro reagiral in strel odbil prek vrat. Prva tretjina se je končala brez golov, v strelih je bilo 10:6 za gostitelje.

Druga tretjina

Domači hokejisti so imeli v 22. minuti najlepšo priložnost na tekmi. Tadej Čimžar se je po podaji z leve sam znašel pred vratarjem Royem, ki pa je dobil dvoboj in svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Jeseničani so med 23. in 25. minuto še trikrat neuspešno streljali proti nasprotnikovim vratom, za kar bi bili skoraj kaznovani, saj je Nardo Nagtzaam v 25. minuti sam zadrsal pred Žana Usa, a je z backhandom plošček poslal mimo desne vratnice.

Gledalcem je znova zastal dih že v 27. minuti. Tadej Čimžar je poskusil z desne strani in že premagal Roya, vendar pa mu je veselje preprečil okvir vrat.

V 30. minuti so Jeseničani prejeli prvo dvominutno kazen, ki si jo je zaradi oviranja prislužil Luka Tošič. Ljubljančani so z igralcem več močno pritisnili proti vratom Žana Usa, a so bili Anže Ropret, Nardo Nagtzaam in Andrej Tavželj premalo natančni.

V zadnjih minutah tretjine so več pokazali domačini, ki pa niso uspeli izkoristiti izključitve Andraža Zibelnika, tako da je bil rezultat tudi po štiridesetih minutah izenačen na 0:0.

Tretja tretjina

Jeseniški hokejisti so si po zgolj 33 sekundah zadnje tretjine priborili novo številčno premoč, ki pa je niso unovčili. A zgolj enajst sekund po tem, ko se je na led vrnil kaznovani Aljaž Uduč, je prišlo do spremembe rezultata. Domačin Andrej Židan je pričakal podajo izza gola in z močnim strelom premagal Roya, ki zaradi gneče pred golom ni mogel dobro posredovati.

Ljubljančani so po prejetem golu zaigrali bolj napadalno in se na vse pretege trudili za izenačenje, vendar je njihove poskuse uspešno ustavljal Žan Us. Njegov soigralec Marjan Manfreda je imel v 37. minuti priložnost, da odloči dvoboj, ko je sam zadrsal pred Olivierja Roya, a je slednji dobil dvoboj iz oči v oči. Olimpija je še upala na povratek.

A na nesrečo Ljubljančanov je v nasprotnikovih vratih stal razpoloženi Žan Us, ki jev predzadnji minuti v razmaku le nekaj sekund ustavil dva nevarna strela. Vodstvo gostov je zahtevalo minuto odmora, po kateri je sledil zaključni napad. Olimpija je bila blizu izenačenju, a je Usa rešil okvir vrat. Jeseničani so slavili tesno zmago in izenačili izid na 1:1.

Državno prvenstvo, finale

Sij Acroni Jesenice - Telemach Olimpija 1:0 (0:0, 0:0, 1:0) /1:1/

(Židan 43.)