Zmago v derbiju obogatile nove sanje o EBEL

Železarji v AHL ugnali vodilni Ritten. Feichtinger obiskal Zagreb, Ljubljano in Jesenice.

Objavljeno
01. februar 2017 23.03
Hokej Acroni Jesenice - Ritter. Na Jesenicah 1.2.2017[Hokej.šort.jesenice]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Gostovanje vodilnega moštva v AHL je pritegnilo v Podmežaklo malce več obiskovalcev kot običajno, seveda pa je bilo tudi sinoči jasno, da bi se Gornjesavska dolina zdrznila le ob vrnitvi v EBEL. Železarji so se veselili zmage proti Rittnu, a za Jesenice je bil pomemben tudi obisk Christiana Feichtingerja, direktorja najvišje lige na ledenih ploskvah v regiji.

Avstrijski hokejski funkcionar je stari znanec obeh dosedanjih slovenskih udeležencev v EBEL, Olimpije in Jesenic. Vedno znova je izkazoval navdušenje nad vztrajnostjo obeh klubov s precej manjšima proračunoma kot pri konkurenci ter prodorom mladih slovenskih hokejistov v morju drago plačanih tujih asov pri klubih v Avstriji, a obenem je bil tudi pogosto zadržan glede prihodnosti železarjev in zmajev med elito. Zlasti od tistega dne, ko so na Jesenicah, pomladi 2012, zaprli vrata profesionalne zasedbe in v neskončnih denarnih dolgovih sklenili svojo lepo hokejsko zgodbo.

Toda pozneje je nastal novi klub, sprva povsem amaterski, zdaj pa je na razpotju med visokimi tekmovalnimi cilji v AHL, predvsem po sinočnji zmagi z vodilnim Rittnom s 3:1 (2:0, 0:0, 1:1; Magovac, Jezovšek), Ankerst; Frei), in ambicijami o vrnitvi na najvišjo regionalno raven. »Pogovarjamo se o tem z našimi pokrovitelji, želimo si dolgoročen projekt vsaj treh ali štirih let, šele potem bi bilo smiselno potegniti črto in ugotavljati, koliko velja klubski hokej v Sloveniji. Tudi Avstrijci dobro vedo, da v EBEL pogrešamo slovenski derbi, Beljak, Celovec in Gradec pa res niso daleč od nas, tako da bi lahko imeli – kot nekoč – v enem bazenu skupino petih moštev,« je razmišljal med sinočnjim derbijem pred 600 gledalci Anže Pogačar, predsednik jeseniškega kluba. Obenem je potrdil, da je opravil pogovor s Feichtingerjem, a prav konkretnih sklepov še ni.

Avstrijec je namreč obiskal Zagreb, Ljubljano in Jesenice ter potipal hokejski utrip v pričakovanju naslednje sezone. Kaj se bo zares zgodilo v naši južni soseščini – mar bo konec Medveščakove zgodbe v KHL? –, ne ve še nihče, tudi o Znojmu se širijo govorice, da poslej ne bi več igral v EBEL, temveč bi se vrnil pod češko ligaško streho, Olimpijina prihodnost je že dolgo vprašljiva. Idealen scenarij hokejski Sloveniji ponuja navzočnost obeh moštev med elito, a vsaj za zdaj se zdi to težko uresničljivo. V interesu avstrijskih klubov pa je, da tekmovanja ne bi razširjali na višje število od sedanjih dvanajstih udeležencev.