Zmaji brez spektakla pred parlamentom in brez zmage

Hokejistom Olimpije je toplo vreme preprečilo prvo zimsko klasiko na Trgu republike. V Tivoliju je bila s 4:2 boljša Sapa.

Objavljeno
14. december 2014 21.01
Hokej Olimpija:Alba
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Ljubljana - Hokejisti Telemacha Olimpije danes res niso imeli kaj dosti razlogov za dobro voljo. Sprva jih je vznejevoljila zasilna odločitev vodstva kluba, da predvideno zimsko klasiko pred parlamentom na Trgu republike zaradi previsokih temperatur prestavijo v standardno dvorano Tivoli, nato pa so za nameček pod Rožnikom v dvoboju lige EBEL morali priznati premoč madžarski Sapi, ki je bila boljša s 4:2. S tem se je moštvo iz Fehervarja veselilo drugega uspeha v tretjem medsebojnem obračunu v sezoni, Ljubljančani pa ostajajo trdno zadnji s tretjinskim izkupičkom, z devetimi zmagami iz 27 dvobojev.

Trener gostov Rob Pallin je spet lahko računal na pomoč dva tedna odsotnega srednjega napadalca Ladislava Sikorcina, ki se mu je takoj oddolžil s četrtim golom v sezoni, medtem ko sta v majici zmajev pred domačimi privrženci debitirala branilca Matic Podlipnik in Maks Selan. Začetek tekme ni obetal takšnega končnega razpleta. Že v 46 sekundi je moral namreč z ledu gostujoči branilec Kevin Wehrs, kar so znali varovanci trenerja Fabiana Dahlema izkoristiti in ob številčni premoči na ledu po zgolj 80 sekundah igre že voditi, vratarja Christiana Engstranda je ukanil Jure Sotlar.

Uvodni šok pa Madžarom ni pristrigel peruti, prav obratno - že ob prvem odhodu na odmor so bili v prednosti. V trinajsti minuti je izenačil, prav tako ob igralcu več na ploskvi, Michael Boivin, tehtnico pa na njihovo stran le 76 sekund pozneje že nagnil Attila Orban. Čeprav je bilo v drugi tretjini razmerje strelov v okvir vrat 8:8, pa je moral dvakrat po plošček v mrežo le Olimpijin čuvaj Andy Chiodo. Najprej je njegovo nepotrebno poigravanje kaznoval Sikorcin, nato pa ga je - po podaji nekdanjega zmaja Franka Banhama - ukanil še Jeff Lovecchio z jubilejnim dvajsetim golom v sezoni.

Udobnega vodstva s 4:1 po zgolj 29 minutah igre Sapa ni več izpustila iz rok, čeravno se je Olimpija na vse kriplje trudila ublažiti poraz. To ji je do neke mere tudi uspelo, Anže Ropret se je med strelce vpisal v 51. minuti, nato pa do spremembe izida ni prišlo več. Minuto in deset sekund pred koncem je Chiodo zapustil ledeno ploskev in sprostil mesto za šestega moža v polju, a niti to ni pomagalo, v zadnjih izdihljajih obračuna pa so še popustili živci in zapele pesti, na obeh straneh pa se je napolnila klop za kaznovane.

Ljubljančani naj bi kljub današnji višji sili pred parlamentom vendarle izpeljali tri dvoboje, če bo seveda vreme dopuščalo: torkovega s celovškim KAC, četrtkov večni derbi z Jesenicami v okviru državnega prvnestva in najverjetneje tudi obračun z Dornbirnom v torek, 23. decembra.