Zmaji na derbi po samozavest, železarji po nadaljevanje niza

V Tivoliju drevi (19.15) drugo srečanje med Olimpijo in Jesenicami v alpski ligi, bolj samozavestni so železarji.

Objavljeno
24. oktober 2017 23.05
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Za hokejisti v alpski ligi je naporen konec tedna, misli pa so kljub že tretji tekmi v petih dneh pri Olimpiji povsem usmerjene k zmagi na večnem derbiju z Jesenicami (Tivoli, danes ob 19.15). Ta bo bolj pomemben za zmaje, ki jim vrh lestvice počasi uhaja.

Hokejisti Olimpije so na dveh tekmah minuli konec tedna spet igrali po načelu toplo-hladno, po katerem boli glava tako strokovni štab kot tudi navijače. Olimpija je letos že večkrat pokazala, da lahko na dober dan premaga vsakogar v alpski ligi in se poteguje za naslov prvaka, a hkrati v igri še vedno prihaja do velikih nihanj. Z gostovanja v Zell am Seeju je prinesla pričakovano zmago, na domačem ledu pa klonila proti Feldkirchu.

»Najbolj boli, da smo premagali sami sebe, ne poraz sam. Delamo enake napake kot na začetku sezone, ne naredimo tistega, kar smo se dogovorili, in to boli. Težko prenesem tak poraz, ker smo bili boljši tekmec, a moramo na to hitro pozabiti in se pripraviti za derbi,« se je zamujene priložnosti zavedal izkušeni napadalec Andrej Hebar. Na prvem derbiju z Jesenicami (6:4) so v Podmežakli zmaji predvsem v drugi tretjini igrali bolje od železarjev, a premoči na ledu niso znali unovčiti z zadetki in kazen je prišla v zadnjem delu. Jeseniški trener Gaber Glavič načrtno uporablja vse štiri napade in računa na sveže noge v zadnjem delu, Olimpiji bo po treh tekmah v petih dneh še težje. »Zadnjih deset minut proti Feldkirchu smo odigrali tako, kot je treba, vmes pa smo zaspali in naivno dobili vse gole, bili smo pasivni v igri,« se je z razlogi za nedeljski poraz, peti v letošnji sezoni, strinjal trener Olimpije Andrej Brodnik, in dodal: »Naš cilj na derbiju je vsekakor zmaga, želimo si tudi podporo s tribun, ki bi spet lahko bile naš šesti igralec. Želim si, da bi bilo navijačev čim več in da bi bil derbi spet lep hokejski praznik.« Za Brodnika bo dobrodošla novica tudi vse boljša forma vratarja Roberta Kristana, ki je v soboto ubranil skoraj 93 odstotkov vseh strelov in spet spomnil na čase, ko je paral živce slovenskih nasprotnikov v reprezentančnem dresu. Zmaji bi se ob novem porazu na derbiju znašli v težavah. Kljub trem odigranim tekmam več za tekmeci z Jesenic zaostajajo za dve točki, tudi Ritten in Asiago sta bila v prvem delu sezone boljša, s hrbta pa Olimpiji na lestvici grozijo polarni medvedje iz Zell am Seeja.

Mnogo bolj mirno je v taboru železarjev, večer pred Ljubljančani so gostili Feldkirch in po preobratu prišli do devete zaporedne zmage. Trener današnjih gostov Gaber Glavič je po prvem derbiju poudarjal, da tudi na gostovanjih ne bodo odstopali od hitre in napadalne igre, zaradi česar več strelov konča za hrbtom sicer zelo zanesljivega kanadskega vratarja Clarka Saundersa. Derbi se bo začel ob 19.15, po dobrem nizu železarjev napovedujejo prihod vsaj dveh navijaških vlakov z Gorenjskega, tudi domača publika v Tivoliju pa vse bolj verjame v projekt nove, na trših temeljih postavljene Olimpije. Tivoli je za večni derbi nazadnje pokal po šivih v ligi EBEL ...