Zmaji se ne vdajajo

Pri hokejski Olimpiji zgolj v tej sezoni dolgovi 200.000 evrov.

Objavljeno
19. januar 2017 01.11
lvi*Zajc hokej
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – V tednu pričakovanja kvalifikacijskega dela sezone za uvrstitev v končnico EBEL so pri večini klubov spregovorili o tekmovalnih ciljih v prihajajočih desetih kolih. Le Olimpijino srečanje z novinarji je odpiralo številna vprašanja o prihodnosti hokeja v Ljubljani.

Popotnica k zgodnjepopoldanski novinarski konferenci ni bila spodbudna – nekaj ur pred dogodkom je odstopil vodja moštva Jože Kovač, še prej je zaradi ustrezne ponudbe iz tujine slačilnico zapustil prvi strelec Chris Langkow, ki bo do konca sezone igral v švedskem drugoligaškem tekmovanju, nato pa v prihodnje v najvišjem nemškem razredu – DEL.

Kakorkoli, pred trenerjem Bojanom Zajcem in njegovimi hokejisti so zahtevne preizkušnje v kvalifikacijski skupini, še večje pred predsednikom Markom Popovičem in upravnim odborom, v katerem sestava zavoljo neuresničenih ciljev kar kliče po spremembah. Ni si težko predstavljati, da bi bilo moštvo, ki je povrhu v zadnjih tednih pokazalo nekaj prav konkurenčnih predstav, krepko močnejše pred tem drugim delom z Langkowom, morda še kakšnim novincem ter nenazadnje tudi s tistimi, ki so jo zaradi kopičenja dolgov in obljub že pred časom ucvrli iz Tivolija. »Poglejte, zapustil nas je reprezentant Anže Ropret, ki igra zdaj v slabšem madžarskem tekmovanju, toda tam ima urejene razmere in redne dohodke,« je omenil trener Zajc, si zaželel, da bi klub le prekinil to mučno stanje, zavoljo katerega zdaj nima širše izbire igralcev. Nenazadnje bi bila danes morda v zeleno-belem dresu tudi dolgoletna slovenska reprezentanta Robert Kristan in David Rodman, ko bi to omogočal proračun …

Ta se bo v tej sezoni sukal okrog 500.000 evrov, kar je štirikrat manj od tistega v Szekesfehervarju, že zdaj pa pri Olimpiji beležijo dolg blizu 200.000 evrov, kar seveda ovira številne ambiciozne načrte. »Ko se v slačilnici pogovarjamo o dolgovih, smo pri priči slabe volje, res pa je, da smo ob zadnjih dobrih igrah kar pozabili na težave. Verjamem, da smo samozavestni in v dobri formi, zdaj mora še vodstvo urejati razmere,« je kapetan Aleš Mušič vrgel rokavico izziva predsedniku Marku Popoviču, ki pa ne dvomi o nastopu v EBEL tudi v prihodnji sezoni (»Prepričan sem o tem 99,9-odstotno.«), sedanje stanje pa označuje za slabo, a pravzaprav na ravni zadnjih treh let. K alarmu sicer kliče tudi spoznanje, da pri Olimpiji v lanskem letu sploh niso imeli občnega zbora in ga bodo tako proti statutu izvedli šele v februarskih dneh …

Pred moštvom pa je jutri za uvod v drugi del gostovanje pri udarnem favoritu te kvalifikacijske skupine v Beljaku, nato bo v nedeljo v Ljubljani gostovalo moštvo iz Znojma. »V prvih štirih tekmah potrebujemo vsaj dve zmagi,« pravi pred bojem za enega od dveh vizumov končnice Zajc, ki bo poslej vodil moštvo brez Jožeta Kovača. Ta je zaradi številnih neuresničenih obljub včeraj nepreklicno odstopil.