Dirko za VN Adria Mobila dobil Marko Kump

Od Slovencev se je med najboljših deset uvrstil še Jan Tratnik, zasedel je četrto mesto.

Objavljeno
05. april 2015 21.42
kolesarstvo
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Novo mesto - Prva dirka za veliko nagrado Adrie Mobila se je po pričakovanju odvila po željah domačega kluba. Dirko, dolgo 168,3 kilometra, ki se je začela in končala v Novem mestu, je po pričakovanju odločil skupinski sprint, dobil pa ga je kolesar istoimenskega domačega kluba Marko Kump. Za 26-letnega kolesarja je to četrta zmaga v sezoni. Od Slovencev se je med najboljših deset uvrstil še Jan Tratnik, zasedel je četrto mesto.

Rečeno, storjeno. Kolesarji Adrie Mobila, ki so napovedovali zmago svojega sprinterja, so svojo nalogo opravili rutinsko. Ves čas dirke so imeli stvari pod nadzorom, pa čeprav so nastopili le s sedmimi tekmovalci, saj sta zaradi poškodb oziroma bolezni manjkala Rado Rogina in Klemen Štimulak. A tudi s sedmimi tekmovalci so zmogli svojega prvega aduta v zaključek pred Kandijski most pripeljati v ugodnem položaju, ki ga je ob pomoči navijačev nekdanji kolesar profesionalne ekipe Tinkoff Saxo izkoristil. To niti ni nič čudnega, saj je Kump ta sprint opravil že velikokrat, dobro je vedel, da je na most treba priti na tretjem ali četrtem položaju.

»Če danes ne bi zmagal, bi se slabo počutil. Vedeli smo, kaj mora storiti ekipa in ta se je kljub temu, da se je poznalo, ker smo nastopili z enim kolesarjem manj kot tekmeci, držala navodil in mi zagotovila ugoden položaj za sprint. V zadnjih krogih po Novem mestu je bilo sicer nekaj zmede, a je ekipa ohranila mirno kri. Na dirki je sicer bilo veliko napadov, a pravih možnosti za njihov uspeh ni bilo. Vedeli smo, katere ekipe imajo močne sprinterje, po tihem pričakovali njihovo pomoč, a je ni bilo. Toda nič zato,« je bil zadovoljen zmagovalec.

Dirka je bila od samega začetka zelo aktivna. V domačih krajih, v Beli krajini, se je kazal Jani Brajkovič, najbrž prvi zvezdnik dirke, po 100 kilometrih sta ušla dva Avstrijca. V zadnjih krogih so nato iz glavnine skočili trije kolesarji, med njima tudi dva Slovenca Marko Pavlič (Radenska) in Dean Bajt (Amplatz), v zadnjem krogu je poskušal presenetiti tudi rekonvalescent Matej Mugerli, tokrat tako kot Brajkovič v dresu slovenske reprezentance. A vsi poskusi napadov so bili zaman, zmagovalca je odločil sprint, v katerem so se med najboljših 20 od Slovencev uvrstili še Tratnik kot četrti ter kolesar Radenske Martin Otoničar in Gašper Katrašnik (KK Sava Kranj), ki sta se uvrstila na 13. in 14. mesto.