Adut za peklenski krog v Riu bo Špilak

Selektor Gorazd Štangelj o kandidatih za OI v Rio de Janeiru, SP v Katarju in EP v Nici.

Objavljeno
21. januar 2016 22.32
Vito Divac
Vito Divac

Ljubljana – Na OI v Riu de Janeiru bo Slovenija nastopila s štirimi kolesarji in kolesarko. O Poloni Batagelj seveda ni dvoma, ker je pač edina na svetovni lestvici med stoterico deklet. V moški ekipi imata zagotovljeno vozovnico Simon Špilak in Jan Polanc. Tako je razbrati iz pogovora s kolesarskim selektorjem Gorazdom Štangljem, sicer trenerjem Astane.

Glede na zelo zahtevno progo pridejo v poštev le izraziti hribolazci. Kdo so še kandidati za OI?

V ospredju je tudi Primož Roglič, ki pa se mora dokazati z dobrimi nastopi. To velja tudi za Janija Brajkoviča in Mateja Mohoriča. V širšem krogu sta še Grega Bole in Luka Pibernik, čeprav po prerezu proga ni zanju. Tako dolge dirke – 250 km – na olimpijskih igrah še ni bilo.

Med četverico mora biti tudi specialist za vožnjo na kronometer. Na koga računate?

V prvi vrsti na Špilaka, ki je na cestni dirki in v vožnji na kronometer kandidat za najvišja mesta. Po cestni dirki bo imel tri proste dneve. Dovolj za regeneracijo.

Kolesarji imate olimpijsko kvoto, torej ni razloga, da bi število olimpijcev zmanjšali. Kako pa bo s spremstvom. Na štiri kolesarje gresta lahko le dva spremljevalca. V kolesarstvu brez mehanika in maserja ni resnega dirkanja. Kako se boste dogovorili z OKS?

Menim, da ne bo težav. Vsi vedo, da je naš šport po tej plati poseben. Težko bi uporabljali maserja iz drugih disciplin, ker gre za poseben način regeneriranja mišic, povrhu pa bomo tudi nastanjeni zunaj olimpijske vasi. Ne vem, kaj ima v načrtu selektor ženske reprezentance Gorazd Penko, najbolj racionalno pa bi bilo, da bi si delili mehanika in maserja.

V minulih nekaj mesecih smo vsakodnevno prebirali komentarje vodilnih reprezentanc o progi v Riu. Ste si jo ogledali?

Ne še. Konec februarja jo bom šel pogledat, prav tako tudi nastanitev in olimpijsko vas.

Dobre informacije pa zagotovo imate. Italijani na čelu z Vincenzom Nibalijem in Fabiom Arujem so bili večkrat tam. Vi pa ste športni direktor v Astani. Kaj menita?

Nibali je z letošnjega ogleda šel takoj na dirko v Argentino. Z Arujem pa sva na pripravah v Španiji. Tudi Agnoli si jo je ogledal lani. Oba sta mi povedala, da je za izrazite hribolazce kova Naira Quintane, Chrisa Frooma, Nibalija, Aruja in Thibauta Pinota. Zagotovo pa ni za Petra Sagana, čeprav se je veliko govorilo o tem, da mu je pisana na kožo. Aru meni, da nima prav nobenih možnosti za viden dosežek.

Olimpijske igre bodo seveda vrhunec sezone za slovensko reprezentanco, nič manj pomembno pa ne bo svetovno prvenstvo v Katarju. Prvič pa je na sporedu tudi EP za profesionalce. Katarska dirka je pravo nasprotje olimpijske – je za izrazite šprinterje. Kdo so kandidati?

V prvi vrsti tisti, ki so bili na lanskem SP v Richmondu – Luka Mezgec, Borut Božič, Marko Kump, Bole, Pibernik in Kristjan Koren. Za Mohoriča ta dirka ni, zato je zanj najbolje, da se osredotoči na OI in EP. Proga v Nici bo bržčas zelo podobno olimpijski dirki oziroma zaključku dirke Pariz–Nica.

Slovenski kolesarji imajo vsak svoj program. Kako jih lahko vi uskladite za nastope na OI, SP in EP?

Polanc bo na Touru, tako kot vsi vodilni specialisti za gorske etape in kandidati za vrhunske uvrstitve v skupnem seštevku. Vsem preostalim sem predlagal, naj si prizadevajo za nastop na poljskem in avstrijskem touru, ki bosta zagotovo vrhunska priprava za Rio. Roglič bo na Giru, Brajkovič pa bo imel ameriški program. Med kandidat za SP bo Božič zagotovo zadnji mož v šprinterskemu vlaku Cofidisa in bo sledil francoskemu šprinterju Nacerju Bouhanniju na Touru. V načrtu ima tudi nastop na Vuelti. Mezgec bo sledil Avstralcu Michaelu Matthewsu, ki se bo zagotovo osredotočil na Tour in rumeno majico v prvem tednu. Koren bo bržkone na Touru, tako kot zadnjih šest let. Kumpu Toura ne bi priporočil, ker ima dovolj drugih dobrih dirk. Ne bi rad, da doživi kakšno razočaranje in izgubi motivacijo.

Slovenija še nikoli ni imela tako močne zasedbe s tako pomembnimi vlogami v WorldTouru. Prav lahko se zgodi, da bo na SP nastopilo rekordno število reprezentantov. Kaj pričakujete?

Upam, da bomo imeli čimbolj številno reprezentanco. V prvi vrsti bo odvisno od Špilaka. Upam, da bo nadgradil lansko sezono. Sicer pa počakajmo, kaj bo prinesla pomlad. Fantje so z menjavami klubov zagotovo dodatno motivirani.