Barguil obnorel rojake na veličastni dan Bastilje

Dirka po Franciji: Na državni praznik je junak domačinov z etapno zmago postal Warren Barguil. Roglič pomagal Bennettu.

Objavljeno
14. julij 2017 22.21
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Foix – Kratka gorska etapa v Pirenejih je bila zanimiva od štarta do cilja, Alberto Contador in Nairo Quintana sta pokazala, da še nista rekla zadnje besede, Warrenu Barguilu so se uresničile sanje, Mikel Landa pa je zrušil že tako krhko ravnotežje v Skyu.

Najboljša kolesarska ekipa karavane je v prvem tednu delovala kot dobro naoljen stroj, ob težavah Chrisa Frooma v 12. etapi pa tudi v britanskem raju ni več mirno. Mikel Landa je Frooma v zaključku zapustil in jasno pokazal, kaj si misli o taktiki ekipe, ki ga je prisilila v nastop na Touru, čeprav si je Bask želel kapetansko vlogo na Vuelti. Težav Frooma po etapi ni komentiral: »V drugačnih okoliščinah bi zagotovo danes slavil etapno zmago,« na vrhu Peyragudesa ni pustil veliko dvoma o tem, kako se z Britancem razume. Športni direktor Nicholas Portal je sklical krizni sestanek pred petkovo etapo in na videz pomiril strasti.

Trije prelazi prve kategorije v stotih kilometrih so napovedovali zmešnjavo, ki je poškodovana Astana ni znala nadzorovati. Fabio Aru je že pred dnevi izgubil Daria Catalda, včeraj so bile poškodbe roke preveč tudi za borbenega Jakoba Fuglsanga in vodilni na dirki je kmalu ostal brez pomočnikov. Pred vrhom prvega prelaza Latrape se je Alberto Contador priključil napadu Warrena Barguila, Mikel Landa pa je hitro prepoznal nevarnost in se priključil pobegu, ki je že na prvi pogled deloval nevarno. Nairo Quintana je poizkušal kmalu za njimi in se dolgo boril, na koncu pa je vendarle ujel priključek k vodilni skupini in nazaj pridobil nekaj časa. Njihova prednost je naraščala, Landa, ki je pred etapo zaostajal le slabe tri minute, je postajal vse bolj nevaren za rumeno majico.

V glavnini je Aruju pomagal tudi Primož Roglič, ki je na čelu dolgo narekoval ritem in branil mesto Georgea Bennetta v prvi deseterici. Roglič je očitno spet ujel prave občutke na vzponih, saj je s tempom kar dvakrat zredčil glavnino, dokler ni na čelo prišel Dan Martin in jo razbil na koščke. Takrat se je za Rogliča delovni del etape končal, za favorite pa šele dobro začel. Na spustu z drugega prelaza Agnes sta napadla Froome in Romain Bardet, tudi Britanec pa je nekajkrat ponudil pomoč Francozu pri narekovanju tempa in tako uničeval možnosti ekipnega »kolega« v ospredju za rumeno majico.

Fabio Aru je bil vsem napadom do vrha peklensko strmega Peguera kos, na spustu in ravnini pa je skupina favoritov okrog Sardinca le še zmanjševala zaostanek, v ospredju pa je o zmagovalcu odločil šprint. Barguila so v deveti etapi pustili na cedilu milimetri, na glavni francoski praznik pa član nove zlate generacije iz dežele galskih petelinov ni dopustil presenečenja. »Danes se je vse sestavilo v čudovito sliko, 800 metrov pred ciljem sem vedel, da sem najhitrejši in da nič več ne more iti narobe. Še toliko lepše je, da sem to zmago dosegel pred očmi Alberta Contadorja, ki je bil v mladosti moj idol. Pred nekaj leti ne bi upal niti sanjati o čem takšnem,« se je veselil 25-letnik, ki je v točkovanju za pikčasto majico še povečal že tako zajetno prednost pred Lando.

»Mikel je naredil odlično delo in se prebil višje v skupnem seštevku, v zaključku dirke bo pomembno, da bomo imeli na voljo več taktičnih različic, a vodja ekipe še vedno ostaja Chris Froome,« je športni direktor Servais Knaven po 13. etapi potrdil, da Sky britanskemu junaku ne bo obrnil hrbta. Landa, ki je v skupni razvrstitvi skočil na peto mesto in zaostaja le še dobro minuto, naj bi bil zelo blizu temu, da zapusti britansko supermoštvo. »Bilo je lepo po dolgem času le dirkati agresivno na zmago, brez pritiska branjenja rumene majice na ramenih. Po četrtkovih težavah sem se spet počutil zelo dobro, tudi taktično pa smo vrhunsko odpeljali etapo,« je bil zadovoljen Froome.

Kljub kratki in zelo hitri etapi so tokrat vsi kolesarji uspeli ujeti časovno zaporo, kar je na šprinterskih gorskih etapah vedno velik izziv. Pred drugim koncem tedna na Touru, ki bo v nedeljo spet zavil v gore, na dirki vztraja še 177 kolesarjev.