Basso postavil kolo v kot

Italijanski kolesar Ivan Basso, ki je letos premagal raka, se je odločil za športno upokojitev.

Objavljeno
05. oktober 2015 20.59
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Milano - Italijanski kolesar Ivan Basso je na po sedemnajstih letih končal profesionalno kariero. Italijan je svojo odločitev sporočil v Milanu, kjer je potekala predstavitev trase Gira za leto 2016.

37-letni kolesar je imel letos težko sezono, saj so mu na dirki Po Franciji odkrili raka na modih, bolezen pa je tudi uspešno premagal. Njegova ekipa Tinkoff-Saxo je kasneje sporočila, da se bo Italijan vrnil v kolesarsko karavano, vendar pa je imel Basso drugačne načrte in se odločil za upokojitev.

»Zame to ni žalosten dan. Vem, da bom ostal v kolesarskem svetu. Utrujen sem, bolezen pa je tudi vzela svoj davek, tako da bi zelo težko še kolesaril na želeni ravni. Ne bi si želel, da bi kariero končal popolnoma izžet. V tej sezoni sem prišel do ugotovitve, da ne morem več voziti, kot bi si želel. Zdaj pridejo v ospredje družina in novi izzivi,« je pojasnil Basso.

Italijan je v svoji karieri med drugim dvakrat zmagal na prestižni dirki Po Italiji (2006, 2010), njegovo kariero pa je zaznamovala tudi zloraba nedovoljenih poživil. Tako so ga prireditelji dirke Po Franciji leta 2006 označili za nezaželenega, saj naj bi si pomagal s prepovedanimi sredstvi. Basso je leto kasneje priznal, da je imel stike z razvpitim zdravnikom Eufemianom Fuentesom iz afere Puerto, za kar je bil leta 2007 kaznovan z dvoletno prepovedjo tekmovanja.

Basso bo tudi po koncu kolesarske kariere ostal povezan s tem športom, saj bo v ekipi Tinkoff-Saxo prevzel druge naloge, več pa bo znano v prihodnjih tednih.