Bole na svetovni lestvici prehitel Rogliča

Prestižne lovorike za profesionalce še niso podelili – Brajkovič, D. Per in Novak v Bahrajnu.

Objavljeno
24. oktober 2016 01.17
Gašper Katrašnik (Adria Mobil) je zmagovalec sklepne kolesarske dirke na slovenskih tleh, 16. velike nagrade Avtomojster. Podsmreka pri Ljubljani, Slovenija 23.oktobra 2016. [Katrašnik Gašper,kolesarstvo,kolesarji,šport]
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana – Zaključna dirka kolesarske sezone v Sloveniji za VN Avtomojstra v Podsmreki je že dobro desetletje bolj ali manj revijalnega značaja, saj odloča o končni razvrstitvi Zlatega kolesa le med mlajšimi člani do 23 let. V elitni konkurenci je prišlo do zmede, kajti Grega Bole je na svetovni lestvici prehitel Primoža Rogliča.

Se pa je prestižne nagrade veselila najboljša slovenska kolesarka Polona Batagelj. Lastniki zlatega kolesa iz Radenske Roga lovorike za elitno konkurenco še niso podelili. Imeli so tudi srečo, ker je Roglič na Nizozemskem in se ni mogel udeležiti podelitve, sicer bi mu prestižno lovoriko vročili ... Zdaj bodo morali počakati, da se razjasni, zakaj je na zadnji lestvici (objavili so jo včeraj) Bole (132.) prehitel Rogliča (136.), čeprav oba nista tekmovala. V nedeljo zjutraj je bil namreč Roglič na 121. , Bole pa na 126. mestu. Kot je pojasnil Miro Miškulin bodo lovoriko podelili čez dva ali tri tedne.

Med mlajšimi člani je Zlato kolo prvič osvojil David Per iz Adrie Mobila. Zmagovalec male flandrijske Ronde, sicer ene od najprestižnejših dirk na svetu v tej konkurenci, si je lovoriko zaslužil. »Napad« prvega zasledovalca pred včerajšnjo dirko Izidorja Penka (Radenska) je v zadnjem nastopu za Adrio Mobil zlahka odbil. Nekateri prekaljeni profesionalci – Kristjan Koren, Borut Božič, Marko Kump in Jan Tratnik – so s svojo prisotnostjo le ozaljšali zaključno »fešto«. Udeležba iz WorldToura bi bila zagotovo še večja, če ne bi bil Roglič na Nizozemskem, Luka Mezgec in Bole poškodovana, preostali pa na dirkah.

Mladim so prepustili boj za zmago. Njim veliko več pomeni. Letošnjemu zmagovalcu Gašperju Katrašniku zagotovo zelo veliko, saj je s prvim mestom zaokrožil sezono, v kateri mu je manjkala prav zmaga. »Svojo največjo željo v sezoni sem uresničil v zadnjem, 59. nastopu sezone. Prehod na višjo tekmovalno raven v moštvu Adrie Mobila je zaznamoval celotno sezono. Več je bilo kakovostnih dirk, predvsem v 1. kategoriji pokala UCI. S prvim delom sezone nisem bil zadovoljen, v drugem pa sem dosegel nekaj zelo dobrih uvrstitev, kar je zame deseterica v elitni konkurenci. Dvakrat sem bil v njej na Poljskem in Češkem v družbi takšnih mojstrov, kot je denimo eden od najboljših šprinterjev sveta Modolo. V drugoligaški konkurenci sem bil veliko bolj konkurenčen,« je povedal 22- letni kolesar iz Podblice na Gorenjskem. V šprintu je ugnal mladinca Žigo Jermana (Radenska) in Žigo Horvata (Tropovci).

Tema številka 1 v Podsmreki pa so bili prestopi slovenskih kolesarjev. Že dolgo jih ni bilo toliko. Božič, Bole in Luka Pibernik bodo v novi sezoni nosili majico Bahrajna, pridružili pa se jim bodo Jani Brajkovič, David Per in Domen Novak. Matej Mugerli se je iz Bakuja preselil v Avstrijo k moštvu Amplatz-BMC, ki ga je zapustil Jan Tratnik. V prihodnjih dveh letih bo kolesaril za CCC Polkowitce. Doma bo največ sprememb v Adrii Mobilu. Prihajata mladca Žiga Horvat in Žiga Grošelj, vrača se veteran Gregor Gazvoda.

Svojevrstne prestope so naredili tudi Jan Polanc, Matej Mohorič in Kump, ki so se iz Lampreja Meride »preselili« v kitajsko moštvo TJ Sports-Lampre. Sloviti menedžer Giuseppe Saronni je namreč licenco WorldToura prodal kitajskim lastnikom, tako da je slovenska trojka zamenjala pravzaprav le barve.