Bole se je vrnil s prvo zmago v etapnih dirkah

Pred dirko Po Sloveniji odličen tudi Jan Tratnik in kolesarji Adrie Mobila na čelu z mladim Domnom Novakom.

Objavljeno
13. junij 2016 00.14
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana – Za tako izvrstnega kolesarja, kot je Grega Bole, se ne sliši čudno le to, da ob 39 zmagah v članski konkurenci skupno še ni bil najboljši na nobeni etapni dirki, ampak tudi to, da še nikoli ni nosil majice vodilnega. To čast je naposled doživel v Južni Koreji.

Tridesetletni Gorenjec, ki je majico vodilnega oblekel tri dni pred koncem in jo zadržal do zaključka dirke, je na daljnem vzhodu napovedal tudi resno kandidaturo za nastop na OI v Riu. Majico je namreč osvojil v etapi, ki je bila po konfiguraciji terena podobna tisti v Riu de Janeiru. S tem si je prilepil obliž na rano po smoli na Amstlovi zlati dirki, na kateri je tako grdo padel, da si je zlomil ličnico. V preteklosti je bil Bole, ki ima na klasičnih in etapnih dirkah že 15 etapnih zmag, najbližje rumeni majici na Poljskem leta 2010, ko ga je prehitel le Daniel Martin. »Zahvaljujem se športnemu direktorju Stefanu Giulianiju, ki je imel potrpljenje z menoj na Giru, kjer mi je bilo zelo težko kolesariti v tako visokem tekmovalnem ritmu. Obleči in osvojiti rumeno majico je zame novo in posebno doživetje. Pogrešal sem morda le etapno zmago, ampak jo je že rumena majica v šesti etapi odtehtala,« je bil zadovoljen Bole, ki bo, kot poročajo iz moštva Nippo Fantini, nastopil tudi na dirki Po Sloveniji. Kapetan bo Damiano Cunego, eden najboljših hribolazcev na letošnjem Giru, Bole pa bo adut za prvo in zadnjo etapo. V slovenski reprezentanci bo, kot kaže, kapetan Jani Brajkovič.

Zmaga Tratnika

Pred nastopom na naši največji dirki je na slovaškem touru pomembno zmago slavil Jan Tratnik (Amplatz-BMC). V skupnem seštevku se je z 29. prebil na 7. mesto. »Zelo sem zadovoljen s pripravljenostjo. Po poškodbi oziroma zlomu komolca sem garal, da se hitro vrnem na visoko raven. Doma bi rad dobro dirkal v prvi in zadnji etapi, vsaj eno pa bi rad končal v prvi peterici. Noge so močne, po zmagi na Slovaškem pa tudi glava,« je strnil misli Idrijec, za katerega je bila to 12. zmaga v karieri in prva letos. Odlično so na Poljskem dirkali tudi gostitelji dirke Po Sloveniji, Adria Mobil je bila med ekipami druga, Domen Novak pa je končal kot 3. Novomeški adut bližnjega slovenskega toura je bil tudi najboljši mladi kolesar, medtem ko je bil Gašper Katrašnik tretji.