Bole tretji v Andaluziji, Cancellara najhitrejši v Omanu

Grega Bole je zasedel tretje mesto v prvi etapi Rute del Sol. Fabian Cancellara je dobil drugo etapo v Omanu, Božič v ozadju.

Objavljeno
18. februar 2015 17.04
Ljubljana 26.6.2012,Grega Bole, Jani Brajkovic in Borut Bozic pred dirko po Franciji foto: Tomi Lombar
N. G., Delo.si
N. G., Delo.si

Andaluzija - Grega Bole je v dopoldanskem prvem delu prve etape dirke Ruta del Sol osvojil tretje mesto. V kaotičnem finalu je bil najbolj spreten Pim Ligthart, Jani Brajkovič je končal v ozadju.

Na zahtevni dirki druge kategorije v Andaluziji so zaključek prve etape zaznamovali padci. V zadnjih tridesetih kilometrih so glavnino zdesetkali trije veliki padci, tako da je v zaključek pripeljalo le 20 kolesarjev. Nizozemec Pim Ligthart je napadel kilometer in pol pred koncem in sam prečkal ciljno črto, v šprintu skupine pa je Boleta ugnal še Fabio Silvestre.

Po enem izmed padcev je v ozadju ostal tudi Jani Brajkovič, ki je ciljno črto skupaj z dvema ekipnima kolegoma prečkal več kot štiri minute za zmagovalcem na 88. mestu. Upi kolesarja ekipe UnitedHealthCare na visoko uvrstitev v skupnem seštevku so se razblinili še pred popoldanskim kronometrom.

V vožnji na čas je bil najhitrejši kolesar Movistara Javier Moreno, Alberto Contador je zasedel četrto mesto, Chris Froome pa deseto. Skupno vodstvo je prevzel Contador z enakim časom kot Bob Jungels, tretji je Benat Intxausti. Jani Brajkovič je z zaostankom 41 sekund zasedel 62. mesto, Grega Bole je končal na 97. mestu, 56 sekund za zmagovalcem.

Cancellara dobil zahteven šprint v Omanu

Fabian Cancellara je kljub bolezni v ciljnem šprintu vnovčil izkušnje in ugnal Alejandra Valverdeja ter Grega van Avermaeta. To je za Švicarja prva letošnja zmaga, po slabem začetku v Katarju prihaja v pravo formo pred pomladanskimi klasikami.

V Omanu se je glavnina razredčila zaradi mnogih napadov na zadnjih dveh vzponih, v ciljnem šprintu, ki je potekal rahlo navzgor, pa je Cancellara po desni strani ceste prehitel Valverdeja in prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Borut Božič je z visokim zaostankom ciljno črto prečkal na 85. mestu.

Meersman zmagal v Algarveju, Koren v glavnini

Belgijec Gianni Meersman je na portugalski dirki Volta Ao Algarve dobil prvo etapo. Drugi je bil Ben Swift, tretje mesto pa je zasedel Paul Martens. Kristjan Koren je v cilj prišel na 60. mestu v času zmagovalca.

Za Meersmana je bila to druga zmaga v letošnji sezoni, za njegovo ekipo Etixx Quick-Step pa že deseta.