Bole v obližih, Gilbertu prva gorska etapa

Alberto Contador je povečal vodstvo, vrnil Astani milo za drago za Mortirolo, prepričan, da ni naredil nič narobe.

Objavljeno
29. maj 2015 01.20
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Verbania – Grega Bole letos na Giru dirka zelo dobro. Še posebej dober je bil v najtežji preizkušnji čez Mortirolo, kjer je bil 19. V etapi čez prelaz Olongo pa ni imel sreče. Na prvih kilometrih vzpona, 45 km pred ciljem, se ni mogel izogniti padcu in je obležal na cesti. S petimi obliži je nadaljeval etapo v upanju, da bo dirko lahko nadaljeval danes.

Manj sreče je imel nekdanji zmagovalec Damiano Cunego, ki je zaradi zloma ključnice končal v bolnišnici. Padel je tudi drugouvrščeni Mikel Landa, kar ga je stalo dobro dodatno minuto zaostanka za Albertom Contadorjem. Prav dirkanje nosilca rožnate majice je izzvalo precej polemik. Španec je namreč pospešil, ko je moral njegov rojak menjati majico. Očitali so mu, da je tekmecu oziroma njegovemu moštvu vrnil »milo za drago«. Contador se je branil, da ni mogoče primerjati napada Astane in njegovega. »Vendetta (maščevanje)? Ne, tokrat je bilo povsem drugače kot na vzponu na Mortirolo. Bilo je podobno kot v Jesolu, kjer sem jaz izgubil, Aru pa oblekel majico. Na vzponu na Olongo smo navili ritem, ker je bilo na začetku nevarno. Prav smo ravnali, saj je prišlo do padca. Ko smo videli, da Lande ni v skupini, obraz Aruja pa je kazal, da trpi, smo pospešili. Menil sem, da bo šel Aru za menoj, a tega ni storil,« je pojasnil silovito pospeševanje Contador.

Špancu nihče ni bil kos, tako da je v zaključku skupaj z Ryderjem Hesjedalom stopnjeval ritem. Športni direktor Astane Giuseppe Martinelli Contadorja tako dobro pozna, da ve, da to ni bilo maščevanje za Mortirolo. »Instinktivno je želel le še enkrat pokazati, kdo je gospodar dirke. Mi to vemo, zato kolesarimo svojo dirko.« Čeprav kolesarje čakata še dve težki gorski preizkušnji, pa nihče več ne dvomi, da bo Contador še drugič postal šampion Gira. Pred Lando ima dobrih 6 minut naskoka. Za kolesarja njegovega kova dovolj, da do konca uspešno ubrani majico.

Junak etape Belgijec Philippe Gilbert je doživel nepričakovano zmagoslavje. Specialist za hribovite klasike, še zlasti ardenske, je slavil prvo zmago v klasičnih gorskih etapah treh največjih dirk. Posebno zadovoljstvo mu je bilo, da je prvič v miru videl v živo tudi, kako je vodilni oziroma nosilec rožnate majice prikolesaril v cilj. Gilbertu, Contadorju in Hesjedalu so po etapi inšpektorji UCI pregledali kolesa, ali imajo morda vgrajene motorje.

Devetnajsto etapo so Italijani poimenovali »mamutsko«, saj je dolga 236 km, v zaključnih 86 kilometrih pa kolesarje čakajo trije zelo dolgi vzponi – na Saint-Barthelemy (16,5 km – povprečno 6,7 %, največ 13 %), Saint-Pantaleon (16,5 km – 7,2 %, 12 %) in ciljni na Cervinio (19,2 km – 5 %, 12 %). Najtežji del zadnjega vzpona je na sredini, zadnji trije kilometri pa so položni. Pričakovati je nov napad na etapno zmago Trofimova, Kruijswijka, Carusa in neumornega Hesjedala, predvsem pa zmagovalca iz leta 2012, Kostaričana Andreya Amadorja, ki se bori tudi za zmagovalni oder.