Božič na štart Toura brez srboritega kapetana

Jutri začetek 103. dirke Po Franciji.

Objavljeno
30. junij 2016 16.26
Špela Robnik
Špela Robnik

Ljubljana – Ni večjega razočaranja za francoskega kolesarja, kot to, da mora nekaj dni pred Tourom odpovedati nastop zaradi poškodbe. Če k temu prištejemo še »nepotrebne« okoliščine, v katerih se je poškodoval, in pa sicer odlično formo za popotnico, je jasno, da Nacer Bouhanni preživlja zelo težke dneve. In z njim tudi moštveni kolega v Cofidisu Borut Božič.

Izkušeni Idrijec je včeraj šele dobro prispel v Franciijo in še ni prav dobro vedel, kaj zaplet pomeni za njegovo moštvo. Čakal je še na navodila vodstva, ki mu je med potjo sporočilo, da so ostali brez kapetana Bouhannija. Prejšnji konec tedna se je namreč 25-letnik pred dirko francoskega državnega prvenstva v hotelu zapletel v pretep z glasnimi gosti, enemu od njih je celo izbil zob. Pri tem si je poškodoval dlan in dobil štiri šive, ker se mu je rana vnela, pa je moral na operacijo in posledično odpovedati nastop na Touru. Bouhanni je bil sicer v odlični formi, v tej sezoni je zbral že osem zmag, od tega štiri na dirkah World Toura, in bil upravičeno favorit za etapno zmago, ki si jo francosko prokontinentalno moštvo tako želi in čaka nanjo že vse od leta 2008.

»Stvari so trenutno še precej nejasne. Mislim, da se sama strategija ne bo spremenila. Ekipa sicer ni slabo sestavljena, lahko dobro kolesari, tudi če Nacerja ni, a glede na to, da je bil naš vodilni kolesar in je letos zmagal že kar nekaj dirk, je težko kar napovedati etapno zmago. Vedno smo pomagali njemu, zdaj se bodo stvari spremenile in težko je reči, kako bodo delovale. Bomo videli, smo pa v tem trenutku še precej poklapani,« je povedal Božič, ki tako niti še ni vedel, ali bo kaj drugačna tudi njegova vloga v ekipi. V tej sezoni se ji je pridružil z namenom, da pomaga mlajšim kolesarjem tudi s svojimi izkušnjami. Predvideval je, da bo zdaj več priložnosti dobil Christophe Laporte, ki je prav tako dober šprinter, Nicolas Edet, ki je zamenjal Bouhannija, pa ni ne hribolazec ne šprinter, temveč bolj kolesar za pobege.

Računa, da bi lahko zato kakšno priložnost dobil tudi sam? »Moje naloge so jasne, tu sem, da pomagam. Treba bo počakati nekaj etap, da vidimo, kako ekipa brez Nacerja sploh deluje. Če se bo izkazalo, da je Laporte dober in lahko doseže dober rezultat, bo jasno imel polno podporo nas štirih kolesarjev. V nasprotnem primeru pa: če se pokaže priložnost in če bodo noge prave, bom seveda poskusil. A to zdaj govorim na pamet, treba je počakati, kaj bodo rekli v ekipi. Nekaj priložnosti bo, devet etap je šprinterskih, upam, da se bomo znali organizirati in bomo konkurenčni. Do kje lahko pridemo, bodo povedale noge,« je še dejal 35-letni šprinter.

Božič se sicer pred svojim tretjim nastopom na Touru in svojim šestim na tritedenskih dirkah dobro počuti. Začetne težke čase v novi ekipi, ki mu jih je februarja dodatno oteževala bolezen, je premagal, ekipa dobro deluje. Sicer ni mogel nastopiti na vseh pomladnih klasikah, ki mu na splošno zelo ustrezajo, a je bil zadovoljen tudi z dobrimi enodnevnimi francoskimi dirkami, na katerih je nastopal prvič. Dobro se je za Cofidis začel tudi kriterij Dauphine, toda Božič je grdo padel. K sreči jo je odnesel brez hujših posledic: štiri šive in precej odrgnin, vseeno pa dirke ni mogel končati.

Zdaj se že veseli vrhunca sezone, Toura, na katerem bo mentor mlajšim moštvenim kolegom: »Kot šprinterju mi je pomembno, da skuša ekipa že v začetku doseči kakšen vidnejši rezultat. Tour je v prvem tednu namenjen šprinterjem, tu imamo kolesarji, kot sem jaz, največ priložnosti. Sicer pa je Tour zahteven kot celota, vsak dan je težak, lahkega dneva ni. Tu in tam jo zagode še vreme, na severu vedno piha, zato so tudi te ravninske etape lahko zelo težke. Preden se tako začnejo vzponi, si že lahko zelo utrujen. Veliko dejavnikov je, ki vplivajo na sam razplet. Tisti, ki se borijo za generalno uvrstitev, lahko hitro dobijo ali izgubijo že v etapah, ki na papirju niso najtežje. Tour je z razlogom največja dirka.« Š. Ro.