Bradley Wiggins odhaja v pokoj

Nekdanji zmagovalec Toura in olimpijski prvak Bradley Wiggins bo parkiral svoje tekmovalno kolo.

Objavljeno
28. december 2016 17.09
Spain Cycling Road Worlds
Š. Ro.
Š. Ro.

London - Britanski kolesarski zvezdnik Bradley Wiggins se podaja v športni pokoj. Nekdanji zmagovalec slovite dirke Tour de France ter večkratni olimpijski in svetovni prvak tako v cestnem ko tudi v dvoranskem kolesarstvu je sporočil, da ima pri 36 letih dovolj tekmovanj.

Wiggins velja za enega najboljši britanskih športnikov vseh časov. Skupno je osvojil osem olimpijskih odličij, med temi pet zlatih, in sedem naslovov svetovnega prvaka. Je edini, ki mu je to uspelo tako na velodromu kot tudi na asfaltu. Eden od vrhuncev njegove kariere je bila zmaga na Touru leta 2012, postal je prvi Britanec, ki je osvojil francosko pentljo. Tisto leto je bilo tudi daleč najbolj uspešno v njegovi karieri, saj je po osvojeni rumeni majici slavil še na domačih OI v Londonu in osvojil zlato v kronometru.

»Imel sem srečo, da sem živel svoje sanje in uresničil otroško željo po tem, da bi se preživljal s športom, ki sem ga vzljubil pri 12 letih,« je Wiggins zapisal v sporočilu za javnost na družbenem omrežju facebook in nadaljeval: »Srečal sem svoje vzornike, vozil ob njih in z njimi 20 let. Delal sem z najboljšimi trenerji in managerji, ki jim bom večno hvaležen za podporo.«

»Kar bo vedno z mano, bosta ljubezen in podpora javnosti v dobrem in slabem. Vse to je posledica tega, da je bila moja služba vožnja kolesa. Kolesarstvo mi je dalo vse. Vsega tega pa ne bi mogel storiti brez podpore žene Cath in najinih otrok,« je dejal Wiggins, sicer rojen v belgijskem Gentu. Njegov oče Gary je bil avstralski kolesar, mati Linda pa je bila Britanka. Odraščal je v Kilburnu, severozahodno od Londona. Postal je ikona britanskega športa, je zelo priljubljen, leta 2013 pa mu je britanska kraljica Elizabeta II. podelila viteški naziv sir.

Septembra 2016 je za nekaj madežev v sicer izjemni karieri poskrbela skupina računalniških hekerjev Fancy Bears, ki je razkrila, da je bil tudi Wiggins med tistimi, ki so z dovoljenjem odgovornih zaradi posebnega zdravstvenega stanja v terapevtske namene lahko uporabili tudi substance, ki so sicer na seznamu prepovedanih pri Svetovni protidopinški komisiji (Wada).