Brajkovič deseti na najtežji etapi v Maleziji

Po polovici dirke po malezijski pokrajini Langkawije Janez Brajkovič na šestem mestu.

Objavljeno
27. februar 2016 23.31
V. D., Š. Ro.
V. D., Š. Ro.

Tanah Rata - Izkušeni slovenski kolesar Jani Brajkovič je v najtežji etapi dirke po malezijski pokrajini Langkawi osvojil 10. mesto, v skupnem seštevku pa se je povzpel na šesto mesto.

Brajkovič je kolesaril v zmagoviti skupini petnajstih kolesarjev na 30 km dolgem klancu na gorski in tudi končni cilj etape na Tanah Ratu (1450 m), na koncu pa je za zmagovalcem zaostal 35 sekund.

Španec Miguel Angel Lopez (Astana) je napadel tri kilometre pred ciljem ter z etpno zmago in rumeno majico opravičil vlogo prvega favorita. Do konca so še štiri etape.

Mezgec brez uvrstitve

Čeh Petr Vakoč je zmagovalec enodnevne kolesarske dirke Classic Sud Ardeche v okolici Guilherand-Grangesa. Vakoč, kolesar ekipe Etixx-Quick Step, je po 183 kilometrih v ciljnem sprintu ugnal Francoza Juliena Simona in Belgijca Olivierja Pardinija.

Edini Slovenec na dirki Luka Mezgec (Orica GreenEdge) preizkušnje ni končal.

Van Avermaet zmagal na domačih tleh

Belgijec Greg Van Avermaet pa je postal zmagovalec 71. kolesarske dirke Omloop Het Nieuwsblad, 200 kilometrov dolge klasične preizkušnje v okolici Genta. Kolesar moštva BMC je do svoje prve zmage v sezoni prišel po šprintu skupinice, v kateri so bili še svetovni prvak, Slovak Peter Sagan (Tinkoff), Belgijec Tiesj Benoot (Lotto) in Britanec Luke Rowe (Sky).

»Ne zmagujem prav pogosto na teh spomladanskih klasikah. Ker je to prva dirka v Belgiji, sem zelo vesel, da sem zmagal. Če bi moral izbrati zmago na kateri izmed teh dirk, bi izbral prav to,« je dejal Van Avermaet, ki je bil pred dvema letoma na tej preizkušnji drugi. Tako leta 2014 kot 2015 je slavil Britanec Ian Stannard, ki tokrat ni dirkal.

Edini slovenski predstavnik Borut Božič (Cofidis) dirke ni končal.