Brez obtožbe, a z veliko črno piko

Britanska protidopinška agencija je v preiskavi proti kolesarski ekipi Sky zbrala premalo dokazov za obtožbo.

Objavljeno
19. november 2017 23.50
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Dobrih 14 mesecev dolga preiskava britanskega protidopinškega urada (UKAD) proti kolesarski ekipi Sky in britanski kolesarski zvezi se je končala brez zadovoljivega zaključka. UKAD je našel premalo dokazov o prepovedanem ravnanju vodstva ekipe in Bradleyja Wigginsa v sezoni 2012, a ob tem razkril niz sumljivih praks v britanski ekipi.

Afera »jiffy bag« (paketna ovojnica) se je začela septembra 2016, ko je Daily Mail razkril, da je Wiggins pred zadnjo etapo kriterija Dauphine leta 2011, ki ga je kasneje tudi dobil, v hotelsko sobo v Franciji dobil skrivnostno pošiljko. Pri Skyu so se v izjavah izogibali odgovorom o vsebini pošiljke, afera se je v nekaj dneh spremenila v pravo kolesarsko kriminalko.

Osrednja figura je bil dr. Richard Freeman, pred šestimi leti zdravnik tako Skya kot britanske kolesarske zveze. Freeman je pripravil vsebino pošiljke in jo preko kurirja oddal Simonu Copu, uslužbencu British Cyclinga, ki je s paketom odletel v Francijo in ga dostavil v hotel, kjer je prebival Wiggins. Daily Mail je trdil, da je bil v paketu prepovedani kortikosteroid triamcinolon, ki se uporablja za zdravljenje akutnih dihalnih težav v primeru astme ali alergije na cvetni prah. Triamcinolon je star znanec Bradleyja Wigginsa, Britanec je namreč pred tremi tritedenskimi dirkami, tudi pred zmago na Touru leta 2012, zaprosil za terapevtsko izjemo zaradi težav s cvetnim prahom, s katero je med dirko lahko prejemal odmerke sicer prepovedanega zdravila. Terapevtske izjeme (TUE) so v zadnjih letih pod plazom kritik, saj jih najboljši kolesarji in njihovi zdravniki redno izkoriščajo za boljše rezultate, čeprav njihove težave niso dovolj hude. Gre za tako imenovani »legalni« doping, zelo sivo cono modernega kolesarstva.

Zgodba se je z navedbami Daily Maila šele dobro začela. Ekipa Sky najprej ni potrdila vsebine paketa, šele po več tednih je vodja ekipe David Brailsford zatrdil, da je bilo v pošiljki dovoljeno zdravilo fluimicil, ki se prav tako uporablja za lajšanje dihalnih težav, le da ni na seznamu prepovedanih snovi Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Situacija je na Otoku postala zelo sumljiva, plaz obtožb pa vse večji, zato se je UKAD odločil za posebno preiskavo.

V 14 mesecih so zaslišali 37 ljudi, tudi Brailsforda, ki se je zapletel v mrežo laži. Najprej je zatrdil, da je bila pošiljka namenjena britanski kolesarki Emmi Pooley, a je slednja navedbe ovrgla, saj v tistem obdobju sploh ni bila v Franciji, tekmovala je več sto kilometrov stran v Španiji. Emmo Pooley je podprl tudi nekdanji uslužbenec Skya in British Cyclinga Shane Sutton, ki je potrdil, da je zahteval pošiljko za Bradleyja Wigginsa, dostavil pa mu jo je dr. Freeman osebno. Nato je Brailsford na zaslišanju pred britanskim parlamentarnim odborom moral priznati, da je Wiggins dobil pošiljko, a vnovič zatrdil, da je vsebovala le fluimicil. Na vprašanje, zakaj je moral pošiljko Simon Cope iz Manchestra osebno pripeljati v Francijo, če gre za zdravilo, dostopno v vsaki lekarni, Brailsford ni znal odgovoriti.

UKAD je nato želel zaslišati še dr. Freemana, ki bi najbolje lahko pojasnil nastalo zmedo, a se je Freeman zaslišanju izognil. Za nameček je pojasnil še, da je imel vse zdravstvene podatke britanskih kolesarjev shranjene le na prenosnem računalniku, a so mu ga leta 2014 ukradli. Tako je za omenjeno obdobje prikladno ostal brez kakršnih koli obremenilnih dokazov proti Wigginsu, Skyu in britanskemu kolesarstvu nasploh. Več kot leto dni izmikanj, laži in slepih ulic se je končalo s pričakovanim rezultatom.

»Britanska protidopinška organizacija danes opušča preiskavo proti ekipi Sky in Bradleyju Wigginsu, saj nismo našli dovolj dokazov o tem, kaj je dejansko bilo v sporni pošiljki. Zaskrbljujoče je, da ne ekipa Sky ne britanska kolesarska zveza ne hranita zdravstvenih podatkov o svojih kolesarjih. UKAD tako zaključuje preiskavo brez podanih obtožb,« so zapisali v sporočilu za javnost. Predsednik protidopinškega urada David Kenworthy je bil precej bolj neposreden: »Neverjetno je, da se osebe v preiskavi spomnijo vseh detajlov o tem, kdo je dostavil pošiljko in komu, a se začuda nikomur niti sanja ne, kaj je v pošiljki bilo. Tega enostavno ne morem sprejeti.« Novinar Daily Maila Matt Lowton je na Sky vrgel še večjo senco po tem, ko je razkril, da mu je Brailsford na več kot dve uri dolgem sestanku najprej ponudil bolj pozitivno zgodbo o ekipi Sky, nato pa zgodbo o konkurenčni ekipi, ki izigrava sistem terapevtskih izjem. Vse zato, da bi Lowton opustil brskanje po preteklosti Skya.

Med preiskavo Wiggins, še vedno eden najbolj priljubljenih britanskih športnikov, športna osebnost leta po izboru BBC in član kraljičinega viteškega reda, ni dajal izjav. Po končnem poročilu, ki ni potrdilo, a ni niti ovrglo krivde »Wigga«, se je oglasil s sporočilom za javnost: »Seveda sem vesel, da je ta preiskava končno za menoj. Po mojem mnenju je šlo za pravi lov na čarovnice, v karieri nisem storil nič napačnega. Moja družina in jaz smo v zadnjih 14 mesecih pretrpeli ogromno. Najhuje za profesionalnega športnika je, da te brez vsakršnih trdnih dokazov obtožijo jemanja prepovedanih poživil.«

David Brailsford je s pomočjo medijskega giganta Sky in britanskega državnega denarja leta 2009 ustanovil ekipo, ki naj bi na čistih temeljih in s transparentnim delovanjem postavila nove temelje boljšega in čistejšega kolesarstva, ki bi mu ljudje lahko stoodstotno zaupali. Ničelno toleranco do prepovedanih poživil so poudarjali na vsakem koraku; od dejanske ničelne tolerance do sumljivih pošiljk in prikladno ukradenih računalnikov pa je zelo dolga pot. Morda Bradley Wiggins res ni prejel ničesar prepovedanega in morda ekipa Sky res ni ravnala narobe, a bo po aferi »jiffy bag« njihov ugled in ugled Wigginsa za vedno dobil veliko črno piko. Zgodba se bo nadaljevala v prihodnjih dneh in tednih, najprej s težko pričakovanim dokumentarnim filmom o omenjeni preiskavi, ki ga je pripravil BBC, nato pa še s poročilom posebnega parlamentarnega odbora, ki je preiskoval delovanje Skya. Vodi ga Damian Collins, ki je večkrat pozval h kriminalizaciji dopinških prestopkov, zato bodo tudi ugotovitve odbora bržkone zelo ostre in neposredne.