BTC City z Batageljevo, Roglič z Nizozemci

Ljubljanska ekipa BTC City Ljubljana na kolesarskem svetovnem prvenstvu v Katarju meri na peterico.

Objavljeno
08. oktober 2016 02.33
Vito Divac
Vito Divac
Doha – Maloštevilne, a zagotovo najboljše ekipe sveta v moški in ženski konkurenci so včeraj preverile progo za jutrišnjo vožnjo na kronometer. Medtem ko bo prvi slovenski kronometrist Primož Roglič nastopil za nizozemsko ekipo LottoNL, bo v zasedbi BTC City Ljubljana od Slovenk nastopila le Polona Batagelj.

Selektor slovenske ženske reprezentance in športni direktor ljubljanske ekipe Gorazd Penko upa na uvrstitev okrog petega mesta. Pravi, da je to realen doseg njegovih deklet v konkurenci osmih ekip. »Tekmujejo tiste ekipe, ki si upajo. Tako kot ugotavljajo tudi v moški konkurenci, število udeležencev niti ni najbolj pomembno, če so vsi najboljši klubi na štartu,« Penko nima zadreg zaradi številčno najmanjše udeležbe v zgodovini katere koli dirke za mavrično majico.

V formaciji BTC City Ljubljane za vožnjo na čas bodo gonilna moč Azerbajdžanka Olena Pavluhina, Poljakinji Eugenia Bujak in Ana Plichta ter Batageljeva (v ekipi sta še Nemka Corinna Lechner in Hrvatica Mia Radotić). »Nimamo vrhunskih specialistk za posamično preizkušnjo, kot ekipa smo zelo dobro uigrani, kar smo navsezadnje dokazali na lanskem SP, ko smo bili osmi. Največja težava bosta zagotovo vročina in vlaga. Na preizkusu štarta je bilo 37 stopinj v puščavi ob morju in 33 na cilju. Nihče ne ve, kako se bodo dekleta počutila pri hudih naporih v tako ekstremnih razmerah,« je sporočil s prvega ogleda proge Penko.

Rogličevo nizozemsko moštvo v konkurenci petnajstih ne sodi med favorite. V ospredju bodo Etixx s Tonyjem Martinom, BMC z Dennisom in seveda Orica z Matthewsom in Hepburnom, v najožji krog za zmagovalni oder pa sodijo še Giant z Dumoulinom in Degenkolbom ter Movistar s Castroviejom.

Pri ženskah naslov brani Canyon-SRAM, pri moških pa BMC. V obeh konkurencah bodo tekmovali na isti progi in razdalji – 40 kilometrov. Trasa je povsem ravninska, ima pa 14 ostrih ovinkov. Prva ženska ekipa bo štartala ob 13.10, moška pa ob 14.20.