Če bi zavrtel časovni stroj nazaj, bi Lance vnovič goljufal

Padli as Lance Armstrong: Če bi tekmoval letos, ne bi goljufal. Če bi me vrnili v leto 1995, pa bi to storil še enkrat.

Objavljeno
27. januar 2015 11.22
ap Armstrong Doping Cycling
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

London - Padli kolesarski zvezdnik Lance Armstrong se dopinške epizode na svoji športni poti očitno ne sramuje pretirano. V intervjuju za britanski BBC je znova dvignil prah z zaklinjanjem, da bi nedovoljena sredstva vzel še enkrat, saj po njegovem mnenju med letoma 1999 in 2005, ko je sedemkrat zapovrstjo odpihnil konkurenco na »francoski pentlji«, ne bi mogel zmagati brez pomoči dopinga.

»Če bi tekmoval letos, ne bi goljufal. Tega ne bi počel, ker sem prepričan, da ni potrebno. Če bi me vrnili v leto 1995, ko je bil doping povsem prodoren, pa bi to storil še enkrat,« je zatrdil 43-letni Američan in še enkrat ponovil, da je bil v letih 2009 in 2010, ob vrnitvi v kolesarsko karavano, čist.

Po kazni in izbrisu njegovih rezultatov zdaj Tour v obdobju, ko je na njem kraljeval Armstrong, nima uradnega zmagovalca. Lance se s tem ne strinja: »To je moje stališče kot navijača. Med prvo svetovno vojno ni bilo zmagovalcev, med drugo prav tako ne, zdaj izgleda, kot bi bila v 'mojem' obdobju tudi vojna. Zgodovina ni neumna, zgodovina popravlja napake. Na tistih Tourih sem zmagal jaz.«