Contador pokazal zobe ob uri resnice

Glavnega tekmeca Fabia Aruja je ugnal za dve minuti in tri četrt in spet oblekel rožnato majico.

Objavljeno
24. maj 2015 02.01
CYCLING-ITA-GIRO
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Treviso – Vožnja na kronometer na največjih dirkah nima zaman vzdevka ura resnice. Kolesarjenje brez pomoči je ogledalo pripravljenosti šampionov, brez vrhunske časovne preizkušnje pa je nemogoče osvojiti rožnato majico. Alberto Contador je po nesrečni 13. etapi Gira pokazal zobe tekmecem in si pred Dolomiti zagotovil 2:28 minute prednosti pred Fabiem Arujem.

V 59,4 km dolgi posamični preizkušnji od Trevisa do Valdobbiadene je Contador že v manj kot sedmih kilometrih nadoknadil zaostanek 19 sekund za Arujem. Italijan je za Špancem na koncu zaostal za 2:47 minute. Očitno še ni tako močan v vožnji na čas, čeprav je letos veliko časa preživel na urjenju v Kaliforniji. Richie Porte in Rigoberto Uran, ki sta veljala za prva favorita, sta povsem pogorela. Še zlasti Avstralec, ki so ga nesreče v minulih dneh psihično dotolkle. »Presenečen sem, da so Porte, Uran in Aru tako močno zaostali. Pred štartom sem imel težke noge. Tudi zato, ker po včerajšnji etapi na kolesu na valjih nisem umiril telesa. Bolečine v kolenu so bile po padcu premočne. Pred štartom sem si ogledal posnetek trase – trening na progi sva po dirki Po Kataloniji opravila z Ivanom Bassom –, nato pa se začel ogrevati. Šlo mi je zelo dobro, čeprav sem imel kar nekaj nasprotnega vetra,« je Contador povedal o odlični predstavi, v kateri je bil sicer tretji, za razred boljši pa od največjih tekmecev.

Španec je bil seveda zelo vesel, da je po 24 urah spet oblekel rožnato majico, a klub zajetni prednosti dveh minut in pol noče razmišljati o končni zmagi. Pot do Milana je še dolga in polna strmih vzponov, na katerih se tudi največjim šampionom lahko zgodi slab dan ali pa nesreča, kakršni je doživel pri padcih na letošnjem Giru že dvakrat, v 6. in 13. etapi. »Aru, ki je imel v Trevisu slab dan, se lahko že danes vrne. Astana ima močno ekipo in bo zagotovo narekovala ritem v dolomitskih preizkušnjah. Bomo videli, kako se bo dirka razpletala. Vsekakor pa se bom prilagajal tekmecem. Z mojo miselnostjo se je včasih zelo težko zadrževati, res pa je tudi, da je napad včasih najboljša obramba,« je rožnata majica napovedala serijo petih dolomitskih in alpskih etap.

V senci boja za rožnato majico, ki ga v kronometru pravzaprav niti ni bilo, je etapno zmago slavil Belorus Vasil Kirijenka. Nekdanji beloruski prvak v vožnji na čas je odličen v tej disciplini, še zlati v zadnjih letih, ko se je preselil v Sky, kjer je dobil znanje in podporo za to kolesarsko zvrst. Zato se je po zmagi zahvalil športnemu šefu britanskega moštva Davidu Brailsfordu. »Zelo rad kolesarim v dežju. Zame je bil to v vsem zelo dober dan, saj velike zmage v vožnji na čas še nisem slavil. V Skyu so mi povedali, da je to moj dan, žal pa ni bil Portejev,« je komentiral odličen nastop v dežju Kirijenka, ki je postal že pravi specialist za vonje na čas. Na SP leta 2012 v Limburgu je osvojil bron, na zadnjih dveh pa je bil četrti. Na Giru je zmagal tretjič.

Za slovenske kolesarje Jana Polanca, Grego Boleta in Luko Mezgeca včeraj ni bilo ure resnice, ker pač vožnje na kronometer ne trenirajo. Njihova naloga je bila, kot je poudaril Polanc, kolesariti brez stresa v umirjenem ritmu, da ohranijo čim več moči za zaključni teden.

Danes je na sporedu etapa s ciljnim vzponom v Madonno di Campiglio. Kolesarje čakata še dva visoka gorska cilja, na prelaza Fricca (10,4 km – povprečno 5,1 %, največ 10 %) in Daone (8,4 km – povprečno 9,2 %, največ 14 %). Klanec v smučarsko središče je dolg 15,5 km, a ni pretirano zahteven. Povprečni naklon je 5,9 odstotka, največji pa 12. Po vsem videnem v minulih dveh tednih je prvi favorit Contador. Priložnost za revanšo bo imel po slabi vožnji na čas njegov rojak Mikel Landa, ki je postal prvi mož Skya. V zelo dobri formi so tudi Tanel Kangert, Damiano Caruso in Jurgen Van Den Broeck, za katerega se pravi Giro šele začenja. Ob tem kaže omeniti, da so se nekateri šprinterji poslovili od Gira, med njimi tudi Andre Greipel, Michael Matthews in Tom Boonen.