Božič blizu najboljšim na klasiki Pariz-Roubaix

Nemec Johh Degenkolb (Giant-Alpecin) je zmagovalec kolesarske dirke Pariz-Roubaix. Borut Božič na 14. mestu.

Objavljeno
12. april 2015 18.52
CYCLING-FRA-PARIS-ROUBAIX
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Pariz - Nemški kolesar John Degenkolb (Giant-Alpecin) je zmagovalec enodnevne klasike Pariz-Roubaix. Na 253,3 kilometra dolgi dirki se je za uspeh spopadlo sedem kolesarjev, ki so pobegnili glavnini, ob Degenkolbu pa se je na stopničke uspelo prebiti še Čehu Zdeneku Štybarju in Belgijcu Gregu Avarmaetu. Od Slovencev najboljši Borut Božič (Astana), ki je končal na 14. mestu.

Izmed trojice slovenskih predstavnikov, Boruta Božiča, Luke Pibernika in Kristijana Korena, je bil najuspešnejši kapetan Astane, ki je z 31 sekundami zaostanka končal na 14. mestu. Koren je bil 72. Pibernik pa je odstopil. Božičevo štirinajsto mesto pomeni tudi najboljšo slovensko uvrstitev v zgodovini te prestižne dirke. Rezultat bi lahko bil še boljši, če bi se mu posrečil napad, ki ga je izvedel približno 20 kilometrov pred ciljem.

Povsem pri vrhu je bil najmočnejši Degenkolb, ki je zmagi na dirki Milano-San Remo zdaj dodal še uspeh v »severnem peklu«, kjer je moral premagati tudi serijskega zmagovalca zadnjih dirk Norvežana Aleksandra Kristoffa. Ta se je moral zadovoljiti z desetim mestom. Še nekoliko slabši je bil nekdanji zmagovalec Toura Bradley Wiggins, ki se je s to dirko poslovil od cestnih tekmovanj.

»Vesel in ponosen sem. Že San Remo sem doživel izredno čustveno, a to danes presega vse. To je dirka, o kateri sem vedno sanjal, da jo bom enkrat dobil. Res neverjetno,« je dejal Degenkolb, ki je ubežnika Avarmaeta in Yvesa Lampaera ujel šest kilometrov pred ciljem, nato pa ju tudi premagal: »Nihče ni hotel sodelovati, zato sem se v lov odpravil sam. Vedel sem, da zmorem.«

Današnja nemška zmaga je bila prva po 119 letih, ko je slavil Josef Fischer. Degenkolbu je že v lanski izvedbi dirke zmanjkalo le malo, saj je zasedel drugo mesto za Nizozemcem Nikijem Terpstro. Nemec je postal tudi prvi kolesar po Ircu Seanu Kellyju, ki je v istem letu dobil dirki Milano-San Remo in Pariz-Roubaix.

Izidi:

1. John Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin) 5:49:51
2. Zdenek Stybar (Češ/Etixx - Quick-Step)
3. Greg Van Avermaet (Bel/BMC Racing Team
4. Lars Boom (Niz/Astana)
5. Martin Elmiger (Švi/IAM Cycling)
6. Jens Keukeleire (Bel/Orica GreenEdge)
7. Yves Lampaert (Bel/Etixx - Quick-Step) 0:07
8. Luke Rowe (VBr/Sky) 0:28
9. Jens Debusschere (Bel/Lotto Soudal) 0:29
10. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša) 0:31
...

14. Borut Božič (Slo/Astana) isti čas
72. Kristijan Koren (Cannondale) 7:50
Odstop: Luka Pibernik (Lampre Merida)