Demareju dirka Milano-San Remo

Na uvodni enodnevni dirki svetovne serije je zmagal Francoz Arnaud Demare, Slovenci so bili v ozadju.

Objavljeno
19. marec 2016 19.02
M. Ž.
M. Ž.

San Remo - Francoski kolesar Arnaud Demare (FDJ) je zmagal na prvi enodnevni dirki svetovne serije, imenovani Milan-San Remo.

Demare si je zmago na 295-kilometrski dirki priboril v ciljnem šprintu, v katerem je premagal Britanca Bena Swifta (Sky) in Belgijca Jurgena Roelandtsa (Lotto Soudal). Francija je tako po 21 letih dočakala zmago na tej dirki, potem ko je za zadnje francosko slavje poskrbel Laurent Jalabert leta 1995.

»To je neverjetno. Pridejo dnevi, ko kljub težavam vse deluje, kot si želiš. Na vznožju Cipresse sem se zapletel v trk, a to ni bilo usodno. Podobno se mi je zgodilo, ko sem postal svetovni prvak v konkurenci do 23 let v Koebenhavnu leta 2011. Na vzponu Poggio sem se odlično počutil, ravno tako na ravnini v zadnjih kilometrih. To je zame velika zmaga,« je po četrti zmagi sezone dejal Demare.

Med osmoljenci dirke je bil slovaški adut Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), ki je bil do zadnjega ovinka v boju za zmago, nato pa je pred njim padel Kolumbijec Fernando Gaviria (Etixx-Quickstep). Slovak se je s hitrim manevrom izognil padcu, vendar pa je zapravil možnosti za zmago.

Na dirki so sodelovali tudi trije Slovenci, Simon Špilak (Katjuša) je bil 75. (+1:38), Kristijan Koren (Cannondale) 98. (+3:28) in Luka Mezgec (Orica GreeEdge) 157. (+14:25).

Rezultati dirke Milan-San Remo (295 km)

1. Arnaud Demare (Fra/FDJ) 6:54:45

2. Ben Swift (VBr/Sky)

3. Jurgen Roelandts (Bel/Lotto Soudal)

4. Nacer Bouhanni (Fra/Cofidis)

5. Greg Van Avermaet (Bel/BMC Racing Team)

6. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)

7. Heinrich Haussler (Avs/IAM)

8. Filippo Pozzato (Ita) Southeast - Venezuela

9. Sonny Colbrelli (Ita/Bardiani CSF)

10. Matteo Trentin (Ita/Etixx - Quick-Step) isti čas

...

75. Simon Špilak (Slo/Katjuša) +1:38

98. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) +3:28

157. Luka Mezgec (Slo/Orica GreenEdge) +14:25