Doma in na tujem v stranskih vlogah

Kolesarstvo: Na zadnji dirki sezone Hrvaška-Slovenija zmagal Nemec Jannik Steimle.

Objavljeno
29. avgust 2016 10.20
Vito Divac
Vito Divac
Novo mesto – Sezona cestnih dirk se je v Sloveniji končala z 9. dirko Hrvaška-Slovenija. Zmagal je novinec med profesionalci, 20-letni Nemec Jannik Steimle. Izkoristil je odsotnost najboljših slovenskih profesionalcev, med njimi tudi zmagovalca zadnjih dveh dirk, Primoža Rogliča in Marka Kumpa.

Dirka je bila zelo hitra in živahna, tako kot uvertura vanjo, krožna preizkušnja za nagrado Grma, na kateri je zmagal državni prvak Jan Tratnik pred Kumpom. Slednji je na nekategorizirani dirki lahko nastopil, na hrvaško-slovenski, ki šteje za pokal UCI, pač ne. Avstrijska ekipe so bile za slovenske na klasiki med Zagrebom in Novim mestom tokrat premočne, tako kot pred tremi leti, ko je zmagal Riccardo Zoidl. Tudi zaradi poškodb in slabše forme novomeške Adrie Mobila. Najboljši med Slovenci je bil 22-letni Žiga Grošelj (Sava), sicer najhitrejši v prvi zasledovalni skupini. Na dirko je prišel po dolgem potovanju s Tour de l'Avenira, na katerem pa so imeli slovenski reprezentantje v Alpah na vzponih Toura povsem postransko vlogo.

Tudi na klasiki WorldToura za VN Plouaya sta bila Luka Mezgec in Matej Mohorič povsem v ozadju, medtem ko sta Borut Božič in Jan Polanc odstopila. Mezgec je bil kljub temu zadovoljen, saj je njegov kapetan, Avstralec Michael Matthews, prikolesaril v cilj četrti oziroma drugi v šprintu nesojene zmagovite skupine. Zmage se je veselil Belgijec Oliver Naesen, ki je po pobegu dvojice ugnal Italijana Alberta Bettiola.

Slovenija je na dirkah pokala UCI tako ostala pri 19 zmagah, zadnjo je v soboto v Italiji prikolesaril eden najboljših mladincev, 18-letni Žiga Jerman (Radenska).

Na Vuelti se je dokončno izkristalizirala skupina petih favoritov. Na najbolj strmem delu dirke, vzponu na La Camperonon (posamezni deli strmine imajo 28-odstotni naklon), je bil Nairo Quintana močnejši od Chrisa Frooma in je oblekel rdečo majico. A jo je nosil le 24 ur. Že na naslednjem ciljnem vzponu na Alto del Naranco pri Oviedu jo je predal Davidu de la Cruzu. Kataloncu iz Sabadella so se uresničile sanje vsakega španskega kolesarja. Prvo zmago je slavil na največji domači dirki.

Že danes in jutri bosta dve veliki gorski bitki, saj bosta na sporedu sloviti vzpon na jezera Covadonga v Asturiji in Pena Cabargo v Kantabriji. Za Quintano bosta obe etapi nova priložnost, da ne samo vrne majico, ampak poveča prednost pred Froomom. »Na prvem velikem vzponu sem zbral ravno toliko predanosti, da bom lahko svojo prednost le branil, saj imam okrog sebe odlično moštvo. Do konca je še vrsta zelo zahtevnih vzponov, prav tako tudi kronometer v 19. etapi. Počutim se veliko močnejšega, kot sem bil na Touru,« Quintana verjame, da bo z odlično razpoloženim Alejandrom Valverdejem osvojil rdečo majico. Vendar pa Kolumbijcu in Movistarju ne bo največji tekmec le Froome. Po padcu in poškodbi se je vrnil Alberto Contador. »Pred tednom dni sem misli, da dirke ne bom nadaljeval. Komaj sem prišel v hotel. Zdaj sem vsak dan močnejši,« trikratni zmagovalec Vuelte verjame, da ima še vedno veliko možnosti za zmagovalni oder, a tudi zmago. Za Quintano zaostaja 1:39 minute.