Doping v Sočiju deloval kot švicarska ura

Zaradi sistematične zlorabe dopinga Rusiji grozi izključitev iz MOK, v težavah so tudi Kenijci.

Objavljeno
13. maj 2016 16.16
SPORT-DOPING/RUSSIA
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Montreal - Ruske atletinje in atleti zaradi sistematične zlorabe dopinga niso smeli nastopiti na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Portlandu, ta kazen pa bi kaj lahko obveljala tudi za olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Mediji poročajo o novih odkritjih sisrematičnega dopinga v Rusiji med OI v Sočiju. The Times je tako prišel do pogovora z nekdanjim vodjem ruskega protidopinškega laboratorija Grigorijem Rodčenkovim, ki je navedel, da je na ducate ruskih športnikov, med drugim 15 dobitnikov kolajn, sodelovalo pri izogibanju dopinškim kontrolam in sistematičnemu dopingu med zimskimi OI leta 2012 v Sočiju. Podrobno je opisal, kako so jemali prave koktajle s prepovedanimi substancami, ki pomagajo pri izboljšanju dosežkov, pri tem pa so si zaradi hitrejšega učinka pomagali še z alkoholom. Več kot 100 urinskih testov so zamenjali med kontrolami s čistimi, ki so jih vzeli več mesecev pred testiranji.

»Bili smo izjemno opremljeni, imeli smo pravo znanje in izkušnje, da smo bili na OI v Sočiju pripravljeni, kot še nikoli pred tem. Delali smo kot švicarska ura,« je za Times povedal Rodčenkov. Novembra lani, ko je Svetovna protidopinška agencija (WADA) objavila poročilo o sistematični zlorabi prepovedanih poživil v Rusiji, je pobegnil v ZDA, februarja pa sta nenadoma umrla dva njegova nekdanja kolega v ruski agenciji.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je pozval Wado, naj nemudoma preišče nove obtožbe, »ki so skrb vzbujajoče«. Wada se je že odzvala in napovedala preiskavo. Rusi, tako športniki kot funkcionarji, nove obtožbe zanikajo. Tako je ruski minister za šport Vitalij Mutko danes zadnja poročila o sistematični zlorabi dopinga označil za» absurdne in brez pravih temeljev«.

Pritožbeni odbor (CRC) Wade pa je dan prej na podlagi dokazov sklenil, da je tudi Kenija je kršila pravila Wade. C»RC ne more ignorirati, da kenijska zakonodaja ni v skladu s kodeksom Wade,« je pojasnil Rene Bouchard, predsednik CRC. Kenija je zamudila dva Wadina roka, da bi dokazala resnični boj proti dopingu. Predsednik Mednarodne atletske zveze Sebastian Coe je v začetku leta to afriško državo opozoril, da jo lahko izključijo iz OI. Šele 22. aprila je kenijski predsednik Uhuru Kenyatta podpisal protidopinški zakon, kar naj bi bil zadnji pravni korak, ki ga je zahtevala Wada; očitno pa to ni bilo dovolj.

Od leta 2012 je na testu dopinga padlo 40 kenijskih atletov in atletinj, štirje njihovi visoki uradniki pa so v preiskavi.