Esteban Chaves želi po poti vzornika Lucha Herrere

Vuelta a España: po 29 letih imajo Kolumbijci spet favorita za skupno zmago. Quintana bo napadal iz druge vrste.

Objavljeno
25. avgust 2016 02.51
Vito Divac
Vito Divac
La Coruña – Kolumbijec John Darwin Atapuma (28), ki je pred tremi leti na slovenskem touru osvojil 6. mesto (med drugimi za Radoslavom Rogino, Janom Polancem in Tadejem Valjavcem), je na Vuelti dočakal svoj veliki dan. Oblekel je rdečo majico vodilnega. Kako dolgo jo bo nosil, je odvisno od tekmecev, a tudi njegovega moštva BMC. Kapetana sta namreč Samuel Sanchez in Tejay van Garderen.

Glede na letošnjo formo (bil je 9. na Giru in zmagal v kraljevski etapi na švicarskem touru) bi utegnil Atapuma prevzeti vlogo prvega moža. Če se bo uspešno upiral napadom velikih favoritov za skupno zmago – Britanca Chrisa Frooma, Špancev Alejandra Valverdeja in Alberta Contadorja ter rojakov Johana Estebana Chavesa in Naira Quintane. Atapuma je »zmagovalec« uvodnih etap, čeprav ni slavil posamične zmage. Majico vodilnega je oblekel v četrti etapi z drugim mestom.

Čeprav je letošnja trasa z desetimi gorskimi etapnimi cilji pisana na kožo hribolazcem, je malo verjetno, da bo prav Atapuma na koncu oblekel rdečo majico. Bolj verjetno je, da bo Kolumbija po 29 letih slavila skupno zmago. Chaves in Quintana sta po prepričanju športnih direktorjev Orice in Movistarja nared, da ponovita uspeh iz leta 1987 Luisa »Lucha« Herrere, ikone kolumbijskega kolesarstva, ki je osvojil majice najboljšega gorskega kolesarja na vseh treh največjih dirkah. Quintana se želi oddolžiti za – po njegovem – povprečen nastop na Touru (osvojil je sicer 3. mesto), Chaves pa želi stopiti korak višje kot na Giru, kjer ga je prehitel Vincenzo Nibali. Če bi obveljala kolesarska logika, bi moral biti Chaves favorit, saj se je edini namensko pripravljal in osredotočil na Vuelto. Izpustil je tudi olimpijski nastop. Chaves, ki je po kolesarski filozofiji, a tudi stasu (pri 164 cm ima 54 kg) zelo podoben »malemu vrtnarju« Herreru, je zaslovel prav lani na Vuelti, ko je šest dni nosil majico in dobil dve etapi.

Kolumbijci imajo vsekakor »sanjsko moštvo«. Na OI je – brez Chavesa in Quintane – njihovega prvega moža na poti k zmagi Sergia Henaa ustavil Nibalijev padec. Na Vuelti bodo kolesarili drug proti drugemu, ker so pač v različnih moštvih. Kljub temu pa znajo biti tudi v drugih vlogah enotni, kar so že večkrat dokazali.

Prvi etapni gorski cilj na Mirador de Ezarto v okolici Pontevardaja je bil resda dolg le dva kilometra, a zato izjemno strm. Povprečno 14 odstotkov, največ kar 29! Odgovoril je na večino vprašanj in ugibanj o največjih favoritih in potencialnih zmagovalcih. Štirje »zmagovalci« so zimzeleni Valverde, Chaves, Quintana in Froome, ki lovi dvojček Tour-Vuelta, ki ga je nazadnje osvojil Bernard Hinault leta 1978. Poraženci so Contador, ki po slabi ekipni vožnji in 28 sekundah zaostanka zaostaja že poldrugo minuto, Andrew Talansky (+ 1:15) in Steven Kruijswijk (+2:02). Polom sta doživela Warren Berguit in Miguel Angel Lopez, ki zaostajata že 12 minut.

Najbolj spektakularna bo sobotna etapa na La Camperono. Za ta 10-kilometrski vzpon pravijo, da je kolesarski zid. Po 28-odstotni »rampi« v prvem delu vzpona pride klanec v zadnjih treh kilometrih, ki ga krasi vzpon od 12,5 do 16,4 odstotka. Sicer pa je, ob 8. etapi v pokrajini Leon, ključnih še pet etap – deseta na Lagos de Covadonga v Asturiji, ki sodi med deset najtežjih klancev na vseh treh največjih dirkah, 14. na – tudi s Toura – zelo znani pirenejski prelaz Aubisque, 17., ki vsebuje 28 km dolg vzpon na Mas de la Costa, 20. etapa na Aitano, najvišjo planoto pokrajine Alicante, ter 19. etapa z 39 km dolgo vožnjo na kronometer v Calpe.