Fantje v senci princes na dveh kolesih

Giro Rosa: Danes ob 19. uri prolog na prenovljeni Slovenski cesti.

Objavljeno
03. julij 2015 01.30
Giro Rosa, Pauline Ferrand-Prevot Ljubljana 2.7. 2015
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Parada najboljših kolesark sveta, na čelu s svetovno prvakinjo iz Francije, Pauline Ferrand-Prevot, je bila spektakel, kakršnega smo v preteklosti gledali le na otvoritvah velikega Gira d'Italia in seveda Toura. Vzdušje na Kongresnem trgu je bilo v duhu največje ženske kolesarske predstave na svetu prežeta z ritmom slovite arije La donna e mobile (v izvedbi tenorista Martina Sušnika).

Režiser Tomaž Letnar je zamisel za otvoritveno slovesnost črpal iz največjih moških dirk, na katerih so, kot je poudaril, ženske na zmagovalnih odrih le za okrasek kolesarskim princem. V Ljubljani je bilo obratno, fantje oziroma plesalci so bili v senci princesk na dveh kolesih. Prva moža organizacijskega odbora Jože Mermal in Zoran Janković sta poudarila, da je Ljubljana eno izmed najbolj kolesarskih mest sveta, direktor Gira Giuseppe Rivolta pa, da je prvo gostovanje prologa zunaj Italije zadetek v polno.

Prestavitev 19 ekip s 149 kolesarkami je bila uvod v dvodnevno gostovanje rožnatega gira v Sloveniji. Danes (ob 19. uri) bo dvokilometrski prolog oziroma večerni kronometer na Slovenski cesti v Ljubljani, ki bo po obnovi prvič v celoti odprta. Jutri bo še klasična etapa od Kamnika do Ljubljane oziroma BTC Cityja, kjer bo cilj pred Kristalno palačo. Najbolj gromek aplavz je doživela domača ekipa BTC City s prvakinjami Slovenije, Azerbajdžana, Poljske in Hrvaške – Eugenia Bujak, Mia Radotić, Olena Pavljuhina, Polona Batagelj, Urša Pintar, Špela Kern, Alenka Novak in Anja Rugelj. Za njih in še zlasti organizatorje z Gorazdom Penkom je bil spektakel v središču Ljubljane prva zmaga. »Ko doživiš tak uvod v dirko, ne moreš biti drugačen kot zelo vznemirjen. Za slovensko kolesarstvo je bila to ena največjih prireditev,« je bila navdušena Urša Pintar, ki spektakla v Ljubljani in največje dirke ni želela zamuditi, čeprav ima zlomljeno križnico. Upa, da bo devetdnevni maraton zdržala do konca.

Pauline Ferrand-Prevot, lani druga na Giru za Marianne Vos, slovito kapetanko njene ekipe Rabo-Liv, ter dvakratna zmagovalka, Američanka Mara Abbott, nista bili le zvezdnici otvoritve, ampak sta tudi prvi favoritinji edine ženske dirke z dolgimi klanci, ki sicer niso primerljivi z moškimi v Alpah, Pirenejih in Dolomitih, a so za ženske dovolj zahtevni. Vosove letos zaradi poškodbe noge ne bo, Francozinja pa ima za seboj imenitno ekipo, lani tretjo Nizozemko Anno van der Breggen, ki ima za seboj odlično sezono (zmagala je na dirki svetovnega pokala Valonska puščica), in Poljakinjo Katarzyno Niewiadomo, lani trinajsto, letos pa eno izmed kolesark, ki je najbolj napredovala. V najboljši ekipi sveta je tudi prvakinja Južne Afrike Ashleigh Moolman-Pasio, švicarska šampionka v vožnji na čas Doris Schweizer ter kanadska cestna prvakinja Joëlle Numainville. Razumljivo je, da pri tako močni ekipi za menedžerja Thomasa Campana šteje le zmaga. Ekipa Abottove, sicer lani četrte, ima prav tako močno zasedbo Wiggle-Honda. Njeno zaledje bosta najboljša Italijanka Elisa Longo-Borghini, lani peta na Giru, in njena rojakinja Giorgia Bronzini, specialistka za etapne preizkušnje. Na Giru ima že šest etapnih zmag.

Tretja na seznamu favoritinj je prva dama ekipe Velocio-Sram, Belorusinja Alena Amjalusik, zmagovalka evropskih iger in dirke Gracia Orlova. Na devetdnevni preizkušnji od Ljubljane do vrha San Domenico di Varzo v Brentskih Alpah, še zlasti pa v slovenskih etapah, bodo na očeh zagotovo nekdanja zmagovalka Nemka Claudia Lichtenberg (Liv Plantur), Britanka Lizzie Armitstead (Boels-Dolmans), Katrin Garfoot (Orica) ...

Letošnji, 890 km dolgi Giro Rosa, je ena najbolj zahtevnih dirk ne samo v 26-letni zgodovini italijanskega kroga, ampak vseh ženskih dirk. Prva gorska bo četrta etapa s 15-kilometrskim vzponom v znano smučarsko središče Aprico, kraljevska pa sedma z vzponi na prelaze Naso di Gatto in Melogno. Vrhunec bosta seveda zaključni preizkušnji – 21,7 km dolga ura resnice ob jezeru Lago Maggiore in 92,7 km dolga etapa z zaključnim vzponom na San Domenico di Varzo, kjer bo padla odločitev o zmagovalki.