Froome po zmagi spet v primežu sumov

Francoske novinarje skrbi »iskrenost« nosilca rumene majice. O čistosti Skyja podvomil tudi Armstrong.

Objavljeno
16. julij 2015 00.20
V. D., šport
V. D., šport
Cauterets – Druga pirenejska etapa čez Tourmalet je minila v nadzorovanem ritmu zmagovite ekipe Sky oziroma Chrisa Frooma. Napadov na nosilca rumene majice ni bilo, zmago pa je slavil najboljši med skupinico ubežnikov – Rafal Majka. Poljak je tako napovedal boj za pikčasto majico, ki jo sicer brani z lanske dirke.

Novica dneva je bil zagotovo slab nastop enega od favoritov Vincenza Nibalija. Lanski zmagovalec še tretjo etapo zapored ni zdržal pospeševanj. Za izmučenega Italijana je Toura »konec«. Iz Astane so sporočili, da ga bo na mestu prvega moža zamenjal Danec Jakob Fuglsang.

V karavani in še zlasti medijih pa zelo odmeva prva pirenejska etapa. A ne zaradi izjemnega kolesarjenja Frooma, marveč zavoljo Skyjeve predstave, kakršne smo videvali v času Aramstrongovega US Postala. O čistosti Skyja je prvi podvomil prav z dopingom do konca zamazani nesojeni sedemkratni zmagovalec Toura. »Veliko vprašanj se odpira po prvi gorski etapi. Froome, Porte in Thomas so izjemno močni, premočni, da bi bili čisti. A nikogar ne obtožujem, pa tudi verodostojen nisem. Ne sprašujte mene,« je zapisal Armstrong v več sporočilih na tviterju.

Zanimivo je, da poročevalci Frooma po izjemni predstavi ne kujejo v zvezde, marveč so zelo previdni oziroma zadržani. V glavi imajo namreč še vedno etapi izpred dveh let, ko je na enak način dotolkel tekmece na klancih na Ax 3 Domaines in Mont Ventoux. Na dokaj mučni tiskovni konferenci so ga zato novinarji zasuli z vprašanji. »Vem, da sem čist kolesar, da sem izjemno trdo delal, da lahko tako vrtim pedala, kot jih. Nisem jezen. Ni mi težko ostati zbran. Vem, od kod prihajajo sumničenja. Želim si le spoštovanje,« jim je odgovoril in pojasnil je, da je pripravljen odgovoriti na vsa vprašanja o dopingu ter opraviti test oziroma analizo pri neodvisnih strokovnjakih za psihologijo. »Vendar Froome z ničemer ni spremenil čudnega vzdušja, ki nastaja okoli Skyja,« so v francoskem časopisu L'Equipe pozneje komenitrali »nenavadno iskrenost« nosilca rumene majice na tiskovni konferenci.

A zgodba o Froomu se ne bo končala le pri sumih o dopingu. Na spletu kroži posnetek nekdanjega trenerja Festine Antoinea Vayerja, ki ga povezujejo s podatki in meritvami Froomove zmage na Mt. Ventouxu 2013. Do podatkov naj bi hekerji prišli z vdorom v Froomov računalnik. Podatki z vzpona kažejo, da je dosegel in ohranjal moč 600 vatov pri le 160 utripih na minuto, kar naj bil dokaz, da je jemal doping ali imel v kolesu motorček. Froome odgovarja, da je njegov maksimalni utrip 170, po dveh tednih kolesarjenja pa težko presega 160. Pripravljen je pokazati podatke o vseh vzponih na Touru. Glede na to, da je menedžer moštva David Brailsford sporočil, da so primer predali odvetnikom, novinarji ne dvomijo, da so podatki z Mt. Ventouxa natančni. Nihče jih tudi ne zanika. A Froomova zgodba se tudi pri tem ne bo končala. Britanec ne spi niti v uradnih hotelih, ampak v avtobusu Skyja, kar je mnogim sumljivo. Kakorkoli že, obetajo se vroče razprave o Skyju, Froomu, vatih, številu vrtljajev, porabi kisika ...