Froome želi poravnati račune z Vuelto

Dirka po Španiji: Britanec prvi favorit, izzivalcev ne manjka. Odločala bosta kronometer in Angliru.

Objavljeno
18. avgust 2017 19.32
CYCLING-ESP-TOUR-VUELTA-CONTADOR
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Ljubljana – Po treh drugih mestih in šestih poizkusih ima Chris Froome dovolj, tokrat v Španijo odkrito prihaja po zmago na Vuelti. Letošnja trasa bi Britancu zaradi težkega in dolgega kronometra morala ustrezati, nevarni bodo vsaj še Nibali, Contador in Aru.

Štirikratni zmagovalec dirke po Franciji ima z Vuelto pestro zgodovino. V zadnjih letih je vsakič prišel blizu, a je v Španiji naletel na za odtenek premočnega tekmeca, nazadnje na Naira Quintano. »Z Vuelto imam neporavnane račune, zato si letos še toliko bolj želim zmage. Nenazadnje v moderni dobi še nihče ni v istem letu osvojil Toura in Vuelte, kar mi predstavlja dodatni izziv. Imamo najmočnejšo ekipo v zadnjih letih, po Touru sem napolnil baterije in na štart prihajam motiviran, a zagotovo ne bo lahko, saj je Vuelta vedno najbolj nepredvidljiva tritedenska dirka,« je pred dirko optimističen, a previden Froome.

Na papirju bo Vuelta letos še težja kot Giro in Tour. Po začetku z ekipnim kronometrom v francoskem Nimesu bo karavana že v tretji etapi na poti v Španijo obiskala vzpone Andore, do konca drugega tedna pa se bo dirka nadaljevala z zanimivimi etapami in kratkimi vzponi, ki pa ne bodo prinesli večjih razlik. Deseta, enajsta in štirinajsta etapa v Sierri Nevadi bodo prečistile prvo deseterico in pokazale, kdo lahko resno računa na slavje v Madridu, najbolj pomemben dan dirke pa bo posamični kronometer v 16. etapi. Dobrih 40 kilometrov v okolici mesta Logroño poteka po zelo vetrovnih cestah, kjer bo Frooma praktično nemogoče premagati. Za »grande finale« se bodo kolesarji v predzadnji etapi povzpeli še na znameniti in peklensko strmi Angliru, ki bo ponudil končni odgovor o zmagovalcu.

Kdo meri na oder za zmagovalce? V prvi vrsti Vincenzo Nibali, ki se je od Gira pripravljal le za nastop na Vuelti, a ob sebi spet nima najboljše ekipe. Alberto Contador bo na zadnji dirki v karieri naredil vse, da se poslovi s še eno veliko zmago, po odličnem Touru je samozavesten tudi Fabio Aru. Zelo zanimivo bo spremljati Orico Scott, ki na Vuelto prihaja s tremi orožji za skupni seštevek – bratoma Yates in Estebanom Chavesom. Chris Froome je prvi favorit, pot do prve rdeče majice v Madridu pa ne bo lahka.