Gavirii poker zmag, Wellensu pa končna lovorika

Na kitajski kolesarski dirki Po Guangxiju so se izkazali tudi trije Slovenci, Matej Mohorič je končal kot šesti.

Objavljeno
24. oktober 2017 12.25
J. P.
J. P.

Guilin - Nesporni etapni junak kitajske kolesarske dirke Po Guangxiju je zagotovo QuickStepov 23-letni Kolumbijec Fernando Gaviria, ki je vpisal štiri zmage in eno drugo mesto, najhitrejši je bil tudi na današnjem sklepnem (šestem) dejanju na 168,1 kilometra dolgi polravninski progi s štartom in ciljem v Guilinu. S tem je letos že pri kar 14 etapnih uspehih, štirikrat si je konkurenco pokoril na Giru, na katerem je bil tudi najboljši po točkah - enako kot te dni na Kitajskem.

Da se v Guangxiju ni dokopal tudi do končne zmage, je bila kriva kraljevska četrta etapa, ki je bila s ciljnim vzponom edina nekoliko bolj pisana na kožo tudi »hribolazcem«, zato je poskrbela za selekcijo in premešala karte pri vrhu, za skupnega zmagovalca pa ustoličila Lottovega Belgijca Tima Wellensa, ki je imel šest sekund naskoka pred Trekovim Nizozemcem Baukejem Mollemo in se veselil četrte neetapne zmage letos in osme v karieri. Dosedanjemu delodajalcu bo 26-letnik zvest tudi prihodnjo sezono.

Odlično so nastopili tudi slovenski predstavniki na kitajski dirki. Janez Brajkovič je resda moral predčasno kapitulirati, zato pa se je danes izkazal njegov moštveni kolega pri Bahrainu Meridi Grega Bole, ki je zaokrožil najboljšo deseterico in potrdil končno 14. mesto, medtem ko je njun sotekmovalec Luka Pibernik zadržal 32. izhodišče. Najboljši iz naše štiriperesne deteljice pa je bil Matej Mohorič, ki je v času dirke dopolnil 23 let, po sezoni pa se bo iz ekipe UAE Emirates tudi on preselil k Bahrainu. Skupno je bil šesti z le 24 sekundami zamude za zmagovalcem, v vseh etapah pa se je zvrstil med sedmim in 24. mestom.
IZIDI ZADNJE, 6. ETAPE
1. Fernando Gaviria (Kol, QuickStep-Floors)
2. Niccolo Bonifazio (Ita, Bahrain Merida)
3. Dylan Groenewegen (Niz, LottoNL-Jumbo)
4. Andrea Guardini (Ita, UAE Emirates)
5. Magnus Cort Nielsen (Dan, Orica-Scott)
10. Grega Bole (Slo, Bahrain Merida)
15. Matej Mohorič (Slo, UAE Emirates)
39. Luka Pibernik (Slo, Bahrain Merida) - vsi v času zmagovalca

KONČNI VRSTNI RED (6/6)

1. (1.) Tim Wellens (Bel, Lotto Soudal) 20;59:49
2. (2.) Bauke Mollema (Niz, Trek-Segafredo) + 0:06
3. (3.) Nicolas Roche (Irs, BMC) 0:11
4. (4.) Julian Alaphilippe (Fra, QuickStep-Floors) 0:15
5. (5.) Ben Hermans (Bel, BMC) 0:18
6. (6.) Matej Mohorič 0:24
14. (14.) Grega Bole 0:41
32. (32.) Luka Pibernik 2:17
Janez Brajkovič (Slo, Bahrain Merida) odstopil