Gazzetta: na črnem seznamu tudi Borut Božič?

Na seznamu 38 kolesarjev, ki naj bi bili vpleteni v afero »Padova«, se je znašlo tudi ime člana Astane Boruta Božiča.

Objavljeno
10. december 2014 14.37
kolesarstvo
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rim - Priznani italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport je objavil poimenski seznam 38 kolesarjev, ki naj bi bili vpleteni v afero »Padova«. Na njem je najti tudi ime člana Astane Boruta Božiča, ob njem pa še imena 20 italijanskih tekmovalcev (med njimi zmagovalec Gira leta 2011 Michele Scarponi), 14 obrazov z nekdanjega sovjetskega območja (denimo kazahstanski veteran Aleksandr Vinokurov) in še trojice kolesarjev od drugod (tudi Čeh Roman Kreuziger).

Spomnimo: preiskava se suka okrog razvpitega doktorja Micheleja Ferrarija, svojčas tudi zdravnika Lancea Armstronga, ki naj bi bil središče kriminalne mreže, vpletene v dopinške škandale, goljufije, pranje denarja in utajo davkov. Izsledke preiskave »operacije Mito« so strnili v 550-stranskem poročilu, do informacij pa so se preiskovalci dokopali tudi s hišnimi preiskavami, kopijami bančnih računov in telefonskimi prisluhi. Zanimanje pristojnih organov za sporen primer je pred natanko petimi leti sprožilo pričevanje zdaj že »dopinško upokojenega« italijanskega kolesarja Danila di Luce.

Večina kolesarjev s seznama je zdajšnjih ali nekdanjih članov kazahstanske Astane, pri kateri obtožb ne komentirajo, dokler Mednarodna kolesarska zveza (UCI) ne sporoči dokončne odločitve o njenem prihodnjem statusu. Pri Kreuzigerju so odkrili nepravilnosti v biološkem potnem listu, Vinokurov pa je priznal, da se je dobival s spornim zdravnikom.