Giro: po Kittlu in Greiplu šprintersko palico prevzel Kluge

Na kolesarski dirki Po Italiji je v vodstvu ostal Nizozemec Steven Kruijswijk. Etapna zmaga Nemcu Rogerju Klugeju.

Objavljeno
25. maj 2016 19.06
CYCLING-ITA-GIRO
Š. Ro.
Š. Ro.

Cassano d'Adda - Čeprav se je zdelo, da bo pretežno ravninska 17. etapa povsem predvidljiva s šprintom glavnine in obračunom najboljših šprinterjev, ki jih sicer na Giru že manjka, v ospredju, se je razpletla presenetljivo. Etapno zmago je namreč ukradel nemški kolesar Roger Kluge, član moštva IAM Cycling, ki je pobegnil v zadnjem kilometru.

Kluge je pravzaprav odšel za ubežnikom Filippom Pozzatom in ga pustil za seboj, šprint glavnine je nato dobil Giacomo Nizzolo (Trek), tretji je bil Nikias Arndt (Giant-Alpecin).

Vodilni v skupni razvrstitvi Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) je dirko varno končal v glavnini in brez težav ohranil rožnato majico. Še naprej ima tri minute prednosti pred Kolumbijcem Estebanom Chavesom. »Tako kot smo predvidevali, je bil danes miren dan. Užival sem v rožnati majici, kakšnih pretresov ni bilo. Pred odločilnimi etapami nam je to prišlo še kako prav, mislim, da je bilo to zadnja etapa, v kateri smo bili brez skrbi. Že jutri bo drugače, ko bo na sporedu težka etapa s spektakularnim zaključkom po težavnem spustu,« meni Nizozemec, za katerega je v etapi spet dobro skrbel Primož Roglič, ki pa je na koncu zaostal skoraj minute, v cilj je prišel skupaj z Grego Boletom, nekoliko prej je v cilj prišel Matej Mohorič.

Etapo je sicer zaznamoval lov na šest ubežnikov, ki jih je glavnina dosegla dva kilometra pred ciljem. Kluge, ki je nekdaj dirkal na stezah in na OI v Pekingu tudi osvojil srebrno kolajno, je imel v zadnjih nekaj sto metrih najmočnejše noge in dosegel svojo prvo zmago na Giru. In to le dav dni za tem, ko je švicarska ekipa sporočila, da konec sezone zapira svoja vrata.

»Šest let sem profesionalec na cestnih dirkah, zagotovo je to moja največja zmaga v karieri, o kateri sem že dolgo sanjal. Toda zmaga nikakor ni bila načrtovana. Delal sem za Heinricha Hausslerja, a se mi je na koncu ponudila priložnost. Včeraj, ko smo izvedeli, da bomo morali poiskati novo ekipo, smo bili zelo razočarani, a smo s tem dobili tudi dodaten motiv. Tega sem danes dobro izkoristil,« je po zmagi dejal Nemec, ki je v slabo voljo spravil predvsem domačina Nizzola, ki je pričakoval, da bo po odstopu nekaterih najboljših šprinterjev (Marcel Kittel, Andre Greipel, Caleb Ewan, Elia Viviiani, Luka Mezgec ...) končno prišel do etapne zmage.


Giro d'Italia, 17. etapa (Molveno-Cassano d'Adda, 196 km):

1. Roger Kluge (Nem/IAM Cycling)

2. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek-Segafredo)

3. Nikias Arndt (Nem/Giant-Alpecin)

4. Sacha Modolo (Ita/Lampre-Merida)

5. Matteo Trentin (Ita/Etixx-QuickStep)

6. Aleksander Poršev (Rus/Katjuša)

7. Pim Ligthart (Niz/Lotto Soudal)

8. Ramunas Navardauskas (Lit/Cannodale)

9. Manuel Belletti (Ita/Willier Trestina)

10. Paolo Simion (Ita/Bardiani CSF) isti čas

125. Matej Mohorič (Slo/Lamptre-Merida) +1:59

129. Grega Bole (Slo/Nippo-Vini Fantini) 2:45

155. Primož Roglič (Slo(Lotto/NL-Jumbo) isti čas

Skupni vrstni red:

1. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo)

2. Esteban Chaves (Kol/Orica-GreenEdge) + 3:00

3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 3:23

4. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 4:43

5. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša) 4:50

6. Rafal Majka (Pol/Tinkoff) 5:34

7. Bob Jungels (Luk/Etixx-QuickStep) 7:57

8. Andrey Amador (Kos/Movistar) 8:53

9. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale) 10:05

10. Kanstantsin Siucu (Blr/Dimension Data) 11:03

63. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 2:08:00

108. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida) 2:44:44

135. Grega Bole (Slo/Nippo Vini Fantini) 3:11:46