Grega Bole prvi Slovenec v zimski sezoni

Gorenjski kolesar si na svetovni lestvici deli deseto mesto, na EuroTouru pa je drugi.

Objavljeno
15. februar 2016 00.04
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana – Grega Bole je najboljši slovenski kolesar zimske sezone. Po zmagi na VN Etruščanov v Italiji je na sicer zelo zahtevni dirki za VN Laigueglie osvojil tretje mesto. Na svetovni lestvici si deli 10. mesto z Nemcem Andreem Grepilom, v EuroTouru pa je drugi, za zmagovalcem nedeljske dirke, Italijanom Andreo Fedijem (Southeast).

Bole se je na začetek sezone pripravil bolje kot kdajkoli prej. Da je v vrhunski formi, je pokazal že na argentinski dirki Tour de San Luis, na kateri je bil dvakrat v deseterici. Bole v tej sezoni ni samo dober šprinter, ampak odlično kolesari na vzponih. Na VN Etruščanov je v šprintu manjše skupine premagal tudi Fedija, predvsem pa Diega Ulissija, ki je stavil prav na to dirko. Na zadnjem klancu se prvi mož Lampreja za klasične dirke Boleta ni otresel, čeprav je napadel z vso močjo. Na Laigueglio je prišel kot prvi favorit, kar je z načinom dirkanja tudi potrdil. Fedi je bil v zaključku hitrejši, a je bil spet močnejši od Ulissija in Gavazzija (Androni) ter Francoza Vichota (FDJ). Bole z razpletom ni bil zadovoljen, saj je kazalo, da bo slavil še drugo zmago. »S Cunegom sva se odlično počutila. Dogovorila sva se, da poskušava izpeljati dve akciji. Bil je zelo hiter, a mu ni uspelo. Fedi je napadel kilometer pred ciljem in ušel,« je opisal razplet druge italijanske preizkušnje v letu 2016 Bole, ki ga je pohvalil tudi športni direktor Stefano Giuliani.

Zelo dober je bil tudi Jan Polanc. Končal je na 13. mestu. Za Polanca so dirke v februarju še ogrevanje za nadaljevanje sezone. Na nedeljski dirki je bil »v službi« Ulissija in naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, da je bil v ospredju.

Bole ni samo najboljši Slovenec kolesarske zime 2016, ampak je tudi med vodilnimi kolesarji sveta. Če bi sodili po njegovih nastopih, se Slovencem obeta dobro kolesarsko leto, saj so zelo dobro začeli tudi Jan Polanc, Marko Kump in Matej Mohorič, sicer nesrečnik tega dela sezone. Še posebej zanimiv je bil povratek Kumpa na dirkah v Avstraliji in Katarju, ki sta bili nekakšna generalka za jesensko svetovno prvenstvo. V ospredju zimskih dirk (še Tour de Dubai) so bili seveda šprinterji, Kump pa je dokazal, da sodi v širši svetovni vrh. Navsezadnje je tudi prvi in doslej edini med Slovenci osvojil sicer svojo prvo točko WorldToura.

Razmerje moči med šprinterji se ni bistveno spremenilo. Še največ so pokazali Alexander Kristoff (Katjuša), Mark Cavendish (Qhubeka), Marcel Kittel (Ettix), Andre Greipl (Lotto Soudal) in Caleb Ewan (Orica). V nadaljevanju se obetajo izjemni šprinterski dvoboji, saj tako močnega in širokega vrha še ni bilo. Ponavadi je že na začetku sezone izstopil posameznik, ki je bil nato vse do konca Toura razred zase. Predvsem pa je pomembno, da ima vsaka od najmočnejših ekip prave kapetane – to so Elia Viviani (Sky), Giacomo Nizzolo (Trek) in Sacha Modolo (Lampre).

Luka Mezgec se bo v novem dresu Orice predstavil na dirki Tirreno–Adriatico, Borut Božič pa je začel nabirati kilometrino. Z največjo nestrpnostjo pa seveda pričakujemo začetek nastopov Simona Špilaka. Začel bo prihodnji teden na dirki Haut Var, nadaljeval pa na Pariz–Nica.