Hrastnikova evropska podprvakinja v spustu

Gorska kolesarka Monika Hrastnik je na evropskem prvenstvu v Wisli osvojila srebrno odličje.

Objavljeno
28. avgust 2016 22.08
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Wisla - Slovenska reprezentanca v spustu z gorskimi kolesi se tudi s tretjega evropskega prvenstva po vrsti vrača z odličjem. Zanj je zaslužna 22-letna Mozirčanka Monika Hrastnik, ki je v svojila srebrno kolajno. Lanski prvak Jure Žabjek je predal evropski naslov, osvojil je četrto mesto, za bronom je zaostal pol sekunde.

Od Hrastnikove, sicer članice ajdovskega Črnega Trna, je bila za 0,332 sekunde hitrejša le Francozinja Marine Cabriou. Družbo na zmagovalnem odru jima je delala Švicarka Lea Rutz, ki je zaostala že 5,654 sekunde. Na štartu je bilo sicer zgolj osem tekmovalk.

Hrastnikova je že lani opozorila nase, ko je bila četrta na svetovnem prvenstvu v štirikrosu, nato na svojem prvem svetovnem prvenstvu v Andori osvojila 18. mesto, na evropskem pa končala na četrtem.

»To je bila najtežja tekma, nisem se mogla zbrati in razmišljati o progi zaradi tragične nesreče. Proga je bila suha, drseča, veliko skal in korenin, vendar mi je bila všeč. Na treningu sem vozila samo, da sem prišla v enem kosu v cilj, v kvalifikacijah sem delala napake, dejansko peljala »brez glave«. V finalni vožnji sem se le zbrala toliko. da sem odpeljala super vožnjo z eno malo večjo napako, ko me je odneslo iz linije, vendar sem prišla do odličnega drugega mesta. Ta »fura« je bila za Zarjo. Še kar ne morem verjeti, kaj se je zgodilo. Vedno in na vsaki »furi« bo z menoj,« je iz Wisle sporočila Hrastnikova, ki je tako kot tudi preostanek slovenske ekipe dirkalo v spomin na pred tednom tragično preminulo večkratno državno prvakinjo Zarjo Černilogar.

V članski konkurenci so s slovenskim dresom po progi drveli štirje. Prvi od teh se je spustil Jan Cimperman, ki se ni uvrstil med najboljše, je pa to tik za njim uspelo Žabjeku, ki je prevzel vodstvo s skoraj petimi sekundami prednosti. Vauh je po svojem nastopu prišel do četrtega mesta, povratnik po poškodbi Žiga Pandur pa prav tako kot Cimperman ni krojil vrha. Do konca je za nekaj več kot dve sekundi Žabjeka prehitel Poljak Slawomir Lukasik, pred Ljubljančanom pa sta končala še drugi Švicar Weber Lutz in tretji Poljak Wojciech Czermak.

Vauh je bil na koncu 19., Pandur 30. in Cimperman 49. Precej več je bila na startu tekmovalcev v moški elite konkurenci, saj je do rezultata prišlo 64 gorskih kolesarjev.

Slovenski spustaši so na evropskih prvenstvih zbiranje kolajn začeli leta 2013, ko sta bila tretji Miran Vauh med člani in Jure Žabjek med mladinci. Naslednje leto EP ni bilo, lani pa je člansko dirko, prav tako je bilo prvenstvo v Wisli, na vrhu končal Žabjek.