Jubilejna dvajseta Valverdejeva zmaga na klasikah

Na dirki Liege-Bastogne-Liege je Jan Polanc z 9 minutami in pol zamude zasedel 74. mesto, Matej Mohorič je odstopil.

Objavljeno
26. april 2015 21.01
CYCLING-BEL-LIEGE-BASTOGNE
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Liege - Španski kolesarski as Alejandro Valverde (Movistar) je bil najhitrejši na zadnji spomladanski klasiki svetovne serije, Liege-Bastogne-Liege. V finišu 253-kilometrske preizkušnje je imel v nogah več moči kot Francoz Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep) in rojak Joaquim Rodriguez (Katjuša), slovenska predstavnika pa se v ospredje nista zavihtela. Jan Polanc (Lampre-Merida) je bil 74. z zaostankom devetih minut in pol, najmlajši udeleženec dirke Matej Mohorič (Cannondale-Garmin) pa cilja niti ni videl.

Valverde si je na tej dirki konkurenco pokoril že tretjič, po letih 2006 in 2008. To je za 35-letnega veterana že jubilejna dvajseta zmaga na klasikah, za njim pa je zares vrhunski teden, saj je bil minulo nedeljo drugi na preizkušnji Amstel Golden Race, tri dni pozneje pa je dobil Valonsko puščico. Po številu zmag na klasiki s štartom in ciljem v Liegeu sta pred njim le še Eddy Merckx (pet) in Moreno Argentin (štiri).

Član Movistarja je v zadnjih nekaj sto metrih ulovil rojaka Danija Morena, proti cilju pa je oddrvel sam. Z današnjim uspehom je na lestvici svetovne serije novi vodilni s 35 točkami pred Avstralcem Richiejem Portejem. »Neverjetno! Na koncu, ko se je odpeljal Moreno, sem skušal privarčevati nekaj energije za šprint, a sem vseeno moral poizkušati. Bil sem favorit, vsi so me nadzorovali, a sem vedel, da lahko zmagam,« je pojasnil španski zvezdnik.

IZIDI DIRKE LIEGE-BASTOGNE-LIEGE

1. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 6;14:20
2. Julian Alaphilippe (Fra, Etixx-QuickStep)
3. Joaquim Rodriguez (Špa, Katjuša)
4. Rui Costa (Por, Lampre-Merida)
5. Roman Kreuziger (Češ, Tinkoff-Saxo)
6. Romain Bardet (Fra, Ag2r)
7. Sergio Henao (Kol, Sky)
8. Domenico Pozzovivo (Ita, Ag2r)
9. Jakob Fuglsang (Dan, Astana)
10. Daniel Moreno (Špa, Katjuša) - vsi isti čas
74. Jan Polanc (Slo, Lampre-Merida) + 9:32
Matej Mohorič (Slo, Cannondale-Garmin) odstopil