Junakinja kronometra van Vleutnova, Ljubljančanke še vedno brez deseterice

Zelo zahteven kronometer na ženskem Giru je z več kot 40 sekundami naskoka dobila Nizozemka Annemiek van Vleuten.

Objavljeno
04. julij 2017 22.14
N. Gr.
N. Gr.

Sant'elpidio a Mare - Vrhunec ženskega kolesarskega koledarja Giro Rosa se preveša v odločilni del. V peti etapi je spremembe v skupnem seštevku prinesel zelo težak posamični kronometer, ki je med dekleti poskrbel za kar nekaj zgražanja, nanj pa je že pred dirko opozarjal tudi direktor slovenske ekipe BTC City Ljubljana Gorazd Penko

»Na papirju izgleda dokaj enostavno, a na kronometru dekleta čakata dva zelo strma vzpona, ki bosta poskrbela za velike razlike in ki bosta za marsikatero med njimi preveč zahtevna,« je dejal Penko, njegove napovedi pa so se uresničile. V manj kot 13 kilometrih je Nizozemka Annemiek van Vleuten za kar 41 sekund prehitela rojakinjo Anno van der Breggen, ki pa kljub temu trdno ostaja v roza majici ženskega Gira. 

»Dobro smo se pripravili na kronometer, kar je bilo dobro za mojo samozavest po včerajšnjem velikem razočaranju. Vedela sem, da imam na tem Giru dobre noge in današnji rezultat je obliž na rane prejšnjih etap, hkrati pa vsega še ni konec niti v skupnem seštevku,« je v cilju povedala van Vleutnova. Van der Breggnova se je obregnila ob organizatorje: »V cilju smo se z dekleti smejale organizatorjem, ki so nam v potno knjigo zarisali skorajda raven kronometer, na progi pa je bila slika precej drugačna. Po mojem mnenju je bil kronometer pretežak, saj so vsa dekleta morala odpeljati na polno, če so sploh želela priti do cilja.« Njene besede potrjuje tudi dejstvo, da so se vse kolesarke, tudi specialistke za vožnjo na čas, odločile za navadna cestna kolesa in »koze« pustile v kotu. 

Penkotove varovanke so nastopile v skladu s predstavami na prvih štirih etapah. Najboljša je bila Švedinja Hanna Nilsson, ki sicer v vožnji na čas ni najboljša, a je na vzponih pokazala svojo moč in kronometer končala na 22. mestu. V skupnem seštevku je zdaj 15., a do konca dirke na sporedu ni dovolj težkih etap, da bi se Nilssonova prebila v deseterico, ki je bila pred dirko cilj ljubljanske ekipe. 

Najboljša Slovenka je bila po pričakovanjih Polona Batagelj, ki je končala tik za petdeseterico, v skupnem seštevku pa je najvišje Urša Pintar, ki se spogleduje s prvo dvajseterico. Dirka se bo končala v nedeljo.