Kadar Kump pospeši, mu nihče ni kos

Na veliki nagradi Adrie Mobila je kolesar Marko Kump slavil že četrto letošnjo in skupno 21. zmago.

Objavljeno
07. april 2015 02.13
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Novo mesto – Ko je prvi mož Adrie Mobila Marko Kump v dobri formi, v kakršni je v letošnji sezoni, na novomeških dirkah na Kandijskem mostu do konca pritisne na pedala in pospeši, mu v drugoligaški svetovni konkurenci »evrotoura« nihče ni kos. Tudi marsikateri šprinterski as iz WorldToura bi »pokleknil« pred novomeškim asom. Tako silovita je njegova zaključna akcija na tlakovcih na Glavnem trgu.

Zato novomeškim kolesarjem na prvi VN Adrie Mobila v okrnjeni postavi (brez Radoslava Rogine in Klemna Štimulaka) ni preostalo nič drugega, kot da so vseh 168 kilometrov strpno gradili zadnjo akcijo. Prav nobena kombinacija napadov jih ni vrgla iz tirnice, čeprav so bile v »belgijsko-nizozemskih« vetrovnih razmerah ceste po Dolenjski in Beli Krajini v nedeljo zelo ugodne za pobege. Na koncu se je izteklo tako, kot si je strateg novomeškega moštva Boštjan Mervar zamislil. Kumpa so pripeljali v zavetrju v najugodnejši položaj za zaključno akcijo. Kako premočan je bil za tekmece, pove podatek, da je sicer zelo dobrega italijanskega šprinterja Mattio Gavazzija prehitel za tri dolžine kolesa.

Najbolj napadalni na dirki so bili sicer Avstrijci (Golčerjev Felbermayr), na koncu pa tudi z vsemi žavbami namazani Italijani. A jim dobro uigranega slovenskega moštva ni uspelo ukaniti.

Kako dobro so Novomeščani opravili svoje delo, najbolje pove izjava Kumpa, da bi se zelo slabo počutil, če ne bi zmagal. »Konkurenco dobro poznamo, zato smo se držali dogovora in se odzvali na vse napade. Prilagodili smo se razmeram in čakali na zaključek,« je opisal četrto zmago v sezoni in 21. v karieri profesionalca. Dirka za VN Adrie Mobila je bila eden od dveh velikih ciljev 26-letnega šprinterja iz Novega mesta. Naslednji je dirka Po Sloveniji, ki bo na sporedu čez dobra dva meseca. Takrat bo šprinterska konkurenca bistveno močnejša, zanimivo pa bo videti Kumpov potencial v konkurenci WorldToura, v kateri je lani kolesaril za moštvo Tinkoff-Saxo Bank.

V zaključnem šprintu se je izkazal tudi drugi najboljši slovenski kolesar Jan Tratnik. S četrtim mestom je bil najboljši med člani avstrijskih moštev. Dobro je kolesaril tudi Matej Mugerli, ki je v zadnjih kilometrih poskusil s samostojnim pobegom, a so bili zasledovalci le močnejši. V petnajsterici seveda ni bilo več utrujenih Novomeščanov, bila pa sta prva moža Radenske – Martin Otoničar in Gašper Katrašnik.