Karrison rumeni guru

Za Tour de France 2017 bi lahko rekli, da je minil v pričakovanju velikega napada na Froomovo kraljestvo, ki pa ga nismo doživeli.

Objavljeno
24. julij 2017 23.13
TOPSHOT-CYCLING-FRA-TDF2017-PODIUM
Vito Divac
Vito Divac
Po četrti zmagi Chrisa Frooma bi lahko ponovili tisto, kar smo napisali že lani – na Touru nič novega. Britansko supermoštvo Sky do najmanjše potankosti obvladuje veliko pentljo. Razlika je bila najmanjša po letu 2007, ko je Španec Alberto Contador premagala Kolumbijca Maurica Solerja za 23 sekund, vendar zmaga ni bila tako tesna, kot se zdi. Ekipa Skya je napade bolj ali manj prestrašenih tekmecev suvereno izničila. Za izjemnimi predstavami stoji avstralski znanstvenik Tim Karrison, katerega edini cilj sezone je zmaga na Touru. Vse usmerja v sestavo, adaptacijo in uigravanje ekipe, ki sledi skrbno izbranemu in treniranemu vodji. V prvem obdobju njegovega delovanja je bil to Bradley Wiggins, v drugem Froome. V zadnjih sedmih letih je Sky slavil pet zmag, lahko pa bi jih imel sedem, če ne bi Wiggins (leta 2011) in Froome (leta 2014) odstopila zaradi padca. Karrison natančno preračuna, kako naj Froome kolesari na takorekoč vsakem metru 3540 km dolgega maratona oziroma, koliko lahko največ izgubi. Arujev prevzem majice, ko je bil za 25 sekund boljši od Frooma v Pirenejih zato ni bil problematičen. Najvišja meja izgube časa je minuta …

Za Tour de France 2017 bi lahko rekli, da je minil v pričakovanju velikega napada na Froomovo kraljestvo, ki pa ga nismo doživeli. V prihodnjih letih na »veliki pentlji« ni pričakovati večjih sprememb, razen če bodo sprejeli takoimenovani »salary cap«, omejeno porabo denarja za posamezna moštva. Čedalje več je pozivov, da bi v kolesarstvu šli po stopinjah ameriškega profesionalnega športa. Froome bo v sedanjem sistemu pod vodstvom Karissona zmagoval toliko časa, kolikor bo želel. Malo je verjetno, da se bodo preostala moštva tako okrepila, da bodo konkurenčna Britancem, ki letno vložijo v Sky 40 milijonov evrov, kar je dvakrat več, kot imajo proračune preostala moštva World Toura. V naslednjem letu naj bi se jim približal UAE Emirates Jana Polanca. Arabci bodo povečali proračun na 30 milijonov, s katerim nameravajo kupiti Fabia Aruja in Daniela Martina, ki sta se letos edina drznila napasti Frooma. Vsi drugi so bili spoštljivi do rumene majice. Bolje rečeno, bilo jih je strah, saj jim je štirikratni šampion vseskozi pošiljal sporočila, da mu niso dorasli.

Sky je nosil rumeno majico 19 dni (15 dni Froome in štiri Gerraint Thomas). Na nobeni dirki doslej še ni tako suvereno obvladoval konkurence. V zmagovitih letih jo je nosil povprečno 14 dni (vseskozi Wiggins in Froome). Ključ do popolne prevlade je seveda zelo pozorno izbrano moštvo, pomočniki, ki so najbolje plačani v kolesarski karavani. Podobno, kot so bili najbolje plačani delavci nesojenega sedemkratnega zmagovalca Lancea Armstronga v US Postalu in Discoveryju. Sky je imel od leta 2012 na vsaki dirki po dva kolesarja, ki bi lahko zmagala. Froome bi kot pomočnik lahko leta 2012 zlahka premagal Wigginsa, a se je moral podrediti hierarhiji v ekipi, ki je potrebovala britanskega zmagovalca, heroja rumene majice. Tudi Richie Porte, Wout Poels, Geraint Thomas so bili v podobnem položaju. Tako močnega moštva, kot ga je imel letos, pa Sky še nimel. Španska Mikela – Landa in Nieve, Poljak Michal Kwiatkowski, Belorus Vasil Kirijenka in Kolumbijec Sergio Henao so vsak svojo stransko vlogo odigrali tako prepričljivo, da nihče ni imel več moči in posledično želje, da bi jim pokvaril zmagoslavje.