Katrašnik zmagovalec dirke VN Avtomojster

V Podsmreki so bili na startu vsi najboljši kolesarji slovenskih ekip.

Objavljeno
23. oktober 2016 20.19
mpi*Katrašnik
A. V., STA
A. V., STA
Brezovica - Gašper Katrašnik iz ekipe Adria Mobil je zmagovalec zaključne kolesarske dirke na slovenskih tleh, 16. velike nagrade Avtomojster. V Podsmreki so podelili še Zlato kolo za najboljša kolesarja sezone, to sta postala Polona Batagelj in Primož Roglič, ki pa bo nagrado dobil naknadno.

Zlato kolo podeljujejo kolesarki in kolesarju, ki sta na lestvici Mednarodne kolesarske zveze najvišje uvrščena. To sta letos Polona Batagelj in Primož Roglič, pa čeprav je nekaj dvomov, ali je lestvica Ucija sploh pravilna in ali ni višje uvrščen Grega Bole. Nagrado je tako dobila le Batageljeva, v moški konkurenci pa jo bodo zaradi odsotnosti še podelili. Nagrado za najboljšega mlajšega člana je dobil David Per, ki naj bi v prihodnje kolesaril za novo ekipo svetovne serije Bahrain-Merido.

Dirko za VN Avtomojster v Podsmreki, zadnjo na slovenskih tleh, je na koncu dobil Katrašnik. Ta je skupaj z deseterico pobegnil v šestem od desetih krogov, skupaj so dobro sodelovali, zadaj pa je glavnino nadzorovala Adria Mobil. Prednost je iz kroga v krog večala in kmalu je postalo jasno, da bo zmagovalec nekdo iz ubežne enajsterice. Na koncu je to postal Katrašnik, ki je bil v sprintu močnejši od dveh članov mladinske reprezentance Žige Jermana iz Radenske in Žige Horvata iz Tropovcev, ki pa bo prihodnji sezoni nosil dres novomeške ekipe.

"Dirka je bila hitra že od starta. Vmes je prišlo do različnih kombinacij. Prišlo je že do kar velikega bega, v njem smo imeli enega kolesarja, preostali fantje so se postavili spredaj in ga ujeli. Potem pa se je zgodil beg, od Adrie sva bila v njem jaz in Jon Božič. V zaključku mi je pripravil teren za sprint in vse se je srečno izteklo. Dvesto metrov od cilja, ko sem začel sprintati, sem videl, da imam še nekaj moči. Da si zares zmagal, pa vidiš, ko prečkaš ciljno črto," je razložil Katrašnik, ki je še prejšnji teden v Katarju dirkal v dresu slovenske reprezentance mlajših članov.

V Podsmreki so bili na startu vsi najboljši kolesarji slovenskih ekip, iz svetovne serije pa Kristijan Koren in novopečeni očka Marko Kump, preostali pa so jo izpustili iz takšnih in drugačnih razlogov. Luka Mezgec okreva po poškodbi, Luka Pibernik in Jan Polanc sta dirkala po Abu Dabiju, Matej Mohorič na Japonskem, Roglič pa je na Nizozemskem s svojo ekipo. Na startu je bil tudi Borut Božič, ki bo v prihodnje dirkal za Bahrain Merida, njegov novi moštveni kolega Grega Bole pa še prav tako ni okreval po padcu na SP.

Pri članicah je trojno zmago slavila ekipa BTC City Ljubljana, prva je bila Polona Bategelj, druga Urša Pintar in tretja Karin Penko.

Dosedanji zmagovalci VN Avtomojster:
2001: Rado Rogina
2002: Borut Božič
2003: Tadej Valjavec
2004: Grega Bole
2005: Grega Bole
2006: Matic Strgar
2007: Borut Božič
2008: Blaž Furdi
2009: Grega Bole
2010: Blaž Jarc
2011: Grega Bole
2012: Marko Kump
2013: Luka Pibernik
2014: Luka Mezgec
2015: Marko Kump
2016: Gašper Katrašnik