Kocjanova zmaga trideseta za Slovenijo

Na kolesarski dirki Po Utahu slovenski član SmartStopa Jure Kocjan prvič zmagal v ZDA.

Objavljeno
06. avgust 2015 02.06
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Jure Kocjan je na dirki Po Utahu, sicer najtežji v Ameriki, slavil jubilejno, trideseto zmago slovenskih kolesarskih reprezentantov na letošnjih preizkušnjah pokala UCI. Tridesetletnik v dresu ameriškega moštva SmartStop je bil prepričljivo najboljši v dolgem šprintu, v katerem je ameriške tekmece ugnal v slogu letošnjega junaka Toura Andrea Greipla.

Kocjan je zmagal v šprintu skupine petdesetih kolesarjev, potem ko je moštvo SmartStopa izkoristilo številčno prednost v zmagoviti skupini. »Traso sem poznal z lanske dirke. Fantom sem povedal, da moramo naviti ritem do konca, ker v vodilni skupini ni bilo vseh najboljših šprinterjev. Prepričan sem bil, da bom po lanskih treh drugih mestih zmagal, če bom v dobrem položaju,« je ameriškim novinarjem povedal o zmagoviti akciji slovenski reprezentant, ki ima odlične možnosti, da tudi letos – drugič zapored – osvoji zeleno majico najboljšega po etapnih uvrstitvah.

Za Kocjana, ki že četrto sezono tekmuje za ameriška moštva, je to prva zmaga v ZDA. Odlično dirka tudi Jani Brajkovič, ki ga Američani, po vsem, kar je pokazal v uvodnih etapah, štejejo (skupaj s Chrisom Hornerjem) za enega glavnih favoritov za skupno zmago. V Kocjanovi etapi je branil in ubranil rumeno majico Kiela Reijnena. Njegove etape še pridejo na vrsto.

Na dirki Po Poljski ni pričakovati boja slovenskih kolesarjev za skupno zmago. V posamičnih etapah, predvsem šprinterski, pa lahko odigrajo pomembne vloge. Po začetnem ogrevanju v četrti etapi je v ospredje spet stopil Luka Mezgec. Osvojil je peto mesto oziroma drugo v šprintu zasledovalne skupine. V naslednjih etapah bo v ospredje zagotovo prišel Grega Bole, ki je bil v šprinterski etapi trinajsti.