Kolesarska fešta v Izoli za otvoritev sezone

Za prvo slovensko kolesarsko dirko kar 40 moštev. Konkurenca bo kakovostna.

Objavljeno
20. januar 2015 09.43
Slovenija, Ljubljana, 08.junij2012, Matej Mugerli na Maratonu Franja. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Izola – Medtem ko je nemški šprinter Marcel Kittel z zmago v uvodni preizkušnji največje avstralske dirke Tour Down Under odprl sezono preizkušenj WorldToura, so v Izoli predstavili prvo dirko v Sloveniji – VN Izole, ki bo na sporedu 1. marca.

Zanimanje za otvoritveno dirko sezone, ki bo na sporedu drugič, je veliko, o čemer priča tudi število ekip, ki bi rade nastopile. Kot so na predstavitveni novinarski konferenci v Izoli pojasnili organizatorji s Kolesarske zveze Slovenije, predsednik Tomaž Grm, generalni sekretar Aleš Kalan in športni direktor Martin Hvastija, se je za prvo pomladno dirko v tem delu Evrope prijavilo kar 40 ekip, tako da so morali mnoga moštva zavrniti.

»Nastopilo bo 25 moštev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Danske, Nizozemske, Nemčije, Norveške, Češke, Madžarske, Irske in Azerbajdžana z 200 kolesarji. Konkurenca bo kakovostna za 2. kategorijo pokala UCI,« je predstavil konkurenco na izolski dirki Hvastija. Štart in cilj 144 km preizkušnje bosta v Izoli, trasa pa bo speljana skozi Barede, Gažon, Šmarje, Dragonjo, Sečovlje, Lucijo in Strunjan. V Izoli bosta nato še dva petkilometrska kroga. Za začetek sezone bo trasa zelo zahtevna.

Na uvodni dirki sezone bodo nastopila tudi vsa štiri slovenska moštva na čelu z Adrio Mobilom. Trener novomeških kolesarjev Boštjan Mervar je zelo vesel tako zgodnje dirke na domačih tleh, ki je nadomestila ugledno VN ZSŠDI v Lonjerju. Prav tako pa tudi v preostalih slovenskih klubih, saj pozimi in spomladi mnogi slovenski kolesarji trenirajo na cestah, po katerih bo dirka potekala.

VN Izole bo popestrila kolesarska fešta »Adria Bike Show«, ki jo pripravljajo gostitelji dirke. Župan Igor Kolenc in motor kolesarskih dogodkov na Obali Dejan Godec si želita Izolo in zaledje slovenske Istre postaviti na kolesarski zemljevid, dirko pa razvijati naprej. Glede na datum in čas ima vse možnosti, da doseže tudi 1. kategorijo pokala UCI, s tem pa tudi možnost, da pridejo v Izolo ugledna imena svetovnega kolesarstva. Gospodarskega učinka lanske dirke v Izoli sicer niso izračunali, verjamejo pa, da bo nekajdnevno gostovanje kolesarjev dober posel, predvsem za izolske hotelirje in turizem. Navsezadnje dirka ni niti draga. Celoten proračun je 20.000 evrov, vložek Izole pa 10.000 €.