Kolesarske novice: Dvojna slovenska zmaga v Poreču, Bole 23. na dirki Strade Bianche

Na enodnevni kolesarski dirki Trofej Poreč je zmagal Matej Mugerli, drugi je bil Jan Tratnik.

Objavljeno
05. marec 2016 16.24
Posodobljeno
05. marec 2016 16.36
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Poreč, 5. marca - Slovenski kolesar Matej Mugerli (Synergy Baku Cycling Project) je zmagal na 156,5 kilometra dolgi enodnevni dirki Trofej Poreč, slovenski uspeh pa je z drugim mestom dopolnil Jan Tratnik (Amplatz-BMC).

Slovenski kolesarji v Poreču dosegajo dobre rezultate, saj so tem od leta 2008 le dvakrat ostali brez zmage. Tokrat sta Mugerli in Tratnik poskrbela za dvojno zmago, tretji je bil Avstrijec Daniel Auer (Felbrmayer-Simplon Wels).

Mugerli in Tratnik sta skupaj kolesarila zadnjih 25 km in imela štiri kilometre pred koncem 30 sekund prednosti pred konkurenco, , kar je pomenilo, da bosta za zmago obračunala med seboj. Na koncu je več moči ohranil Mugerli, ki je v drugi sezoni v dresu azerbajdžanske ekipe, to vodi Andrej Hauptman, zabeležil drugo zmago, prvič mu je to uspelo lani, ko je dobil drugo etapo dirke po Bretaniji.

»Zelo sem ponosen in vesel, ker sem tu spet zmagal. Zmeraj je lepo zmagati na začetku sezone. Dirka je bila težka z vsem vetrom, moja ekipa je opravila super delo. Hvala vsem za vložen trud, izplačalo se je za vse nas. Bilo je zelo vetrovno, dirka je bila zelo težka od začetka,« je povedal Mugerli.

Andrej Hauptman je dodal: »Dobro smo delovali kot ekipa. Zadnji krog je bil zelo dramatičen. Matej in Tratnik sta imela ves čas 20 do 30 sekund prednosti. Matej je šel na zadnji vzpon na vso moč in zmagal za sekundo. Zelo sem ponosen.«

Naslednji slovenski kolesar je bil na 13. mestu Kristjan Fajt (Adria Mobil), med dvajseterico je končal še Andi Bajc (Amplatz-BMC) na 18. mestu.

Cancellara zmagovalec dirke Strade Bianche, Bole 23.

Na 176-kilometrski enodnevni dirki Strade Bianche v Italiji je bil najboljši Švicar Fabian Cancellara (Trek Factory Racing), drugi je bil Čeh Zdenek Štybar, ki je dirko končal v času zmagovalca, tretji pa Italijan Gianluca Brambilla (oba Etixx - Quick-Step), ki je zaostal za štiri sekunde.

»Ta dan je poseben. Moral sem igrati na najmočnejše karte. Vedel sem, da ne smem pustiti Brambille predaleč, s Štybarjem sta bila številčno močnejša. Izkoristil sem svoje izkušnje in samozavest ter čakal do konca. Dobro se poznam. Tretja zmaga pomeni, da sem se vpisal v zgodovino, saj bodo po meni poimenovali del proge. Za vedno sem v Sieni pustil pečat. Vesel sem,« je povedal trikratni zmagovalec dirke Cancellara.

Na štartu sta bila tudi dva Slovenca. Najboljši je bil Grega Bole (Nippo-Vini Fantini) na 23. mestu (+2:41), medtem ko je Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), debitant na tovrstnih klasikah, končal na 74. mestu (+24:15).