Kot senca v beli majici je lovil rumeno

Adam Yates najboljši mladi kolesar na Touru in velik obet za prihodnost.

Objavljeno
25. julij 2016 23.56
Špela Robnik
Špela Robnik
Pariz – Ne le tretjo zmago Chrisa Frooma, Britanci so z navdušenjem pozdravili še en vrhunski dosežek na letošnji dirki Po Franciji: 23-letni Adam Yates jo je namreč končal z belo majico najboljšega kolesarja do 25 let in na tem mestu nasledil Kolumbijca Naira Quintano. Moštveni kolega Luke Mezgeca je tako občutno presegel pričakovanja Orice.

Yates je mladenič iz mesta Bury, blizu Manchestra, kolesarstvu se je predal skupaj z bratom dvojčkom Simonom, s kateri sta del avstralskega moštva Orica-BikeExchange. Športni direktor moštva Matt Wilson pravi, da sta si po videzu sicer podobna, ne pa tudi po značaju. Umirjen in ne preveč zgovoren »ne bo uporabil deset besed, če ena zadostuje.« Letošnji Tour je bil posebna izkušnja zanj, saj je bil močno izpostavljen in je moral ves čas odgovarjati na vprašanja novinarjev, česar doslej ni bil vajen. »Je le tekmovalec. Raje vidi, da ga pustijo pri miru. On kolesari in zmaguje, menim, da ga slava prav nič ne zanima. Sicer pa je kolesar prav posebne vrste, takšnega osvajalca skupne razvrstitve še nisem srečal. Natančno ve, kaj hoče, zaupa vase, se pa seveda mora še veliko naučiti,« je o njem povedal Wilson.

Na Touru je bil vse od Pirenejev v vrhu skupne razvrstitve, pred prvim prostim dnevom v Andori je prikolesaril na drugo mesto. Rumena majica je bila zanj že povsem blizu, a se mu je vedno nekako izmaknila. Oblekel bi jo, če ne bi Chris Froome v 8. etapi napadel na spustu, ali pa na Ventouxu, če bi obveljal Froomov zaostanek brez bonusa. Nekaj časa je tedaj že bil vodilni, odločitev vodstva tekmovanja, da na 1. mestu ostane kapetan ekipe Sky, pa je sprejel mirno in diplomatsko. Tudi s spoštovanjem do rojaka, za katerega je dejal, da upravičeno ostaja v rumenem še naprej. In da sam na tak način priborjene rumene majice niti ne bi želel nositi. Vseeno na Touru ni ostal v senci, kot se glasi njegov kolesarski vzdevek (The Shadow). Kot Senca je neopazno sledil najboljšim kolesarjem v glavnini, marljivo sledil njihovim potezam in se jim prilagajal. »Kolesaril sem, kot to počnem že od nekdaj,« je dejal in neopazno prikolesaril v ospredje, česar njegova ekipa od njega ni pričakovala. Bolj so zanj načrtovali etapne zmage kot pa vodstvo v skupni razvrstitvi. »Če smo presenečeni? Da. Toda ali je ta rezultat tudi realen? Prav tako. Mladi fantje nikdar ne vedo natančno, kaj vse lahko dosežejo. Vedeli smo, da je odličen hribolazec, o tem ni dvoma. Poleg tega je izjemno tekmovalen. Menim pa, da je to, kar smo videli zdaj, le delček tega, kar nas čaka v prihodnosti. Ima še deset let pred seboj, da napreduje in se razvije v vrhunskega kolesarja, ki bo dosegal skupne zmage,« je povedal Wilson in ga tudi tolažil po zahtevni 19. etapi v Saint-Gervais, ko je tudi zaradi tehnične okvare izgubil mesto med trojico najboljših.

»Škoda, toda to je Tour de France. Imel sem šele prvi slab dan na tridtedenski dirki. To je šele začetek, star sem 23 let in drugič sem vozil na tej dirki, moram biti zadovoljen tudi kot četrti,« je dejal, potem ko je izenačil četrto mesto Škota Roberta Millarja iz leta 1984. Ta dosežek sta med Britanci odtlej izboljšala le Bradley Wiggins in Froome. Kot prvi Britanec je tudi osvojil belo majico, ki jo sicer na Touru podeljujejo od leta 1975 in so jo odtlej nosila velika imena, kot so Alberto Contador, Marco Pantani, Laurent Fignon in Greg LeMond. Šest jih je v karieri nosilo tako belo kot rumeno majico, Yates pa seveda upa, da bo nekoč tudi sam med njimi. »Upam, da mi bo to v prihodnosti uspelo. Trudil se bom, a nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Še naprej bom trdo delal in skušal napredovati. Če bo to dovolj za rumeno majico, pa bomo še videli.«