Kronometer je pisan na kožo Froomu in Rogliču

Boasson Hagen izkoristil zadnjo priložnost ubežnikov na Touru, Zasavec hranil moči za današnji naskok na zmago.

Objavljeno
21. julij 2017 22.45
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Salon-de-Provence – Najdaljšo etapo na Touru je po 222 kilometrih in pol z odlično taktiko v zaključku dobil Edvald Boasson Hagen. Nekdanji norveški državni prvak je tako prekinil šestletno sušo v Franciji in se veselil še tretje etapne zmage na rumeni pentlji, favoriti pa so hranili moči za odločilni sobotni kronometer.

Pred devetnajsto etapo je bilo vzdušje v glavnini nemirno, saj je bila pred ekipami brez zmage in šprinterjev še zadnja priložnost, da rešijo letošnji Tour. Dolgo so se vrstili neuspešni napadi in šele v skupini dvajsetih kolesarjev je bila zasedba za večino ekip sprejemljiva. Bahrain Merida in BMC sta zapravila veliko priložnost, saj sta Sonny Colbrelli in Greg van Avermaet spadala v širši krog favoritov, a sta se za zmago morala obrisati pod nosom. Novo razočaranje za »slovensko« ekipo pomeni, da bo Tour kot eno najslabših moštev zapustila praznih rok.

Sky je po borbi v Alpah odprtih rok sprejel mirno etapo in z zadržanim tempom dopustil, da je prednost prve skupine krepko presegla deset minut, Chris Froome in ostali kandidati za oder pa so lahko uživali v panoramskem dnevu na kolesu. Ubežniki so se še pred zaključkom želeli otresti Edvalda Boassona Hagna, a je bil Norvežan tokrat premočan.

Tri kilometre pred ciljem je zvito izbral desno pot mimo krožišča in si takoj privozil manjšo prednost, nekaj metrov mu je sledil le Nikias Arndt, a tempu Norvežana tudi kolesar Sunweba ni bil kos. Michael Albasini se je trudil po najboljših močeh, da bi zasledovalna skupina Hagna ujela, a so bili njegovi napori zaman. Po šestih sušnih letih, ko se v ekipi Sky ni počutil najbolje, se je 30-letnik veselil tretje zmage na dirki po Franciji, ki se mu je letos kljub štirim uvrstitvam na oder za zmagovalce izmikala vse do 19. etape.

»Lahko bi zmagal tudi v šprintu, a sem se počutil zelo dobro, zato sem si zmago želel zagotoviti že prej, saj je bilo fotofinišev za en Tour več kot dovolj. Zelo vesel sem, da mi je končno uspelo,« je Hagen opisal zaključek, s katerim je rešil slabo dirko po Franciji afriške ekipe Dimension Data. Adut Orice Scott Jens Keukeleire je bil kljub tretjemu mestu razočaran: »Pred etapo smo se pogovarjali ravno o krožišču, kjer je napadel Boasson Hagen, a sem mislil, da je krožišče bližje cilju. Ko sem ga zagledal, je bilo že prepozno.«

V boju za rumeno majico je kandidatom za vrh ostala le še ena priložnost. Današnji kronometer v Marseillu ne bo lahek zalogaj, v 22 kilometrih in pol med štartom in ciljem na slovitem velodromu pa kolesarje čaka še dober kilometer dolg, a zelo strm vzpon na Notre-Dame de la Garde. Zaradi razgibanega profila proge med favorite ne sodijo le specialisti za vožnjo na čas, po zahtevnih 19 etapah bo bolj kot obvladovanje kolesa za kronometer pomembno, kdo je v Marseille prišel najmanj utrujen. Froome zadnjo resno preizkušnjo na poti do Pariza pričakuje optimistično: »Progo kronometra sem si že ogledal, gre za zelo hitrih 22 kilometrov. Če se bo odvijalo tako kot v Düsseldorfu, potem bom proti tekmecem v prednosti, a so razlike majhne in bo potrebno biti zelo pazljiv. Če bom rumeno majico pripeljal do Pariza, bom v vsakem primeru zelo zadovoljen, še lepše pa bi bilo Tour končati z etapno zmago v žepu. A zagotovo ne bo lahko, mislim da bosta Primož Roglič in Tony Martin zelo hitro opravila s progo,« je o edinem še neizpolnjenem cilju povedal Froome, ki se zaveda, da ima v slovenskem junaku Toura resnega konkurenta v boju z uro.

Vsak nosilec majice vodilnega želi prevlado na dirki kronati z etapno zmago, a si tudi v primeru neuspeha v Marseillu Britanec tega ne bo preveč gnal k srcu, če bo na Elizejske poljane prikolesaril v rumenem. Froome na Rogliča ni opozarjal zaman, saj mu je razgibana trasa pisana na kožo. Z etapno zmago je dokazal, da je zadnje dni Toura pričakal v vrhunski formi in bo na štartu v Marseillu eden glavnih favoritov za zmago. Priložnosti se zavedajo tudi v ekipi, zato so mu ukazali, naj se do sobote drži v ozadju. »Na Izoardu smo pričakovali boj favoritov, zato bi bilo nesmiselno, da bi Primoža poslali v beg. Bolje je, da prihrani nekaj energije in potem na kronometru še enkrat pokaže, kaj zna, saj bo med glavnimi favoriti za zmago,« se sposobnosti Zasavca dobro zaveda športni direktor Nico Verhoeven. Ob Froomu in Rogliču lahko pri vrhu pričakujemo vsaj še Tonyja Martina in Vasila Kirjienko, po treh tednih Toura pa tudi presenečenja niso izključena.