Kruijswijk je vse boljši, že lani blestel v zadnjem tednu

Nibali neprepričljiv tako v kraljevski etapi kot tudi v gorskem kronometru. Roglič in druščina zdaj v boj za skupno zmago.

Objavljeno
23. maj 2016 00.55
Špela Robnik
Špela Robnik
Alpe de Siusi – V ključnih etapah 99. Gira so minuli konec tedna vsi pričakovali napad »morskega psa« Vincenza Nibalija. A za zdaj še ni pokazal zob in je bil precej manj nevaren kot v preteklosti. Resda je imel smolo s kolesom, toda včerajšnja »ura resnice« je pokazala, da morda le ni več glavni kandidat za zmago. To je postal Steven Kruijswijk.

Težak konec tedna v Dolomitih je tako v rožnatem preživela ekipa Primoža Rogliča, v katerega je bilo včeraj uprtih veliko oči. Po dveh odličnih kronometrih je bilo pričakovati, da bo zablestel še v tretji vožnji na čas, a gorska preizkušnja s približno 600 m višinske razlike in povprečnim naklonom 8,3 % je bila drugačna zgodba od prejšnjih dveh. Že zato, ker ima novinec na velikih dirkah za seboj naporna dva tedna in kar nekaj padcev. V moštvu LottoNl-Jumbo so se tako dogovorili, da bo skušal prihraniti nekaj moči. Za zmagovalcem Rusom Aleksandrom Foliforovom je na koncu zaostal za dobre tri minute. »No ja, počival ravno nisem, nisem se pa želel povsem iztrošiti. Pred menoj so namreč težki dnevi,« se je zavedal Zasavec, na pomoč katerega bo v zaključnem tednu Gira računal ta čas vodilni Kruijswijk. Ključen bo zato tudi današnji dan, ki ga bo skušal izkoristiti za čim boljšo regeneracijo, kar mu v preteklih dneh in po padcih ni uspevalo najbolje. »Če ne bi bil že štirikrat na tleh, bi bilo najbrž vse bolj enostavno. Tako pa še vedno čutim nekaj bolečin, ki mi ne dovoljujejo kolesarjenja na vso moč.«

A tako kot je na bolečine pozabil ob vzpenjanju na Matajur in na prelazih po Dolomitih, bo v zaključku kajpak visoko motiviran zaradi skupne zmage, ki se že nasmiha moštvu. Pred prostim dnevom se poraja glavno vprašanje, ali bo Nibali lahko nadomestil zaostanek slabih treh minut. Včerajšnji dan bo skušal čim prej pozabiti. A za vodilnimi v skupni razvrstitvi je zaostajal, že preden se mu je snela veriga. Kruijswijk je na drugi strani deloval zelo suveren, nedotakljiv, ko je že na prvem merjenju, po 4,4 km dosegel najboljši čas. Kot sam pravi, se na gorskih etapah počuti vse bolje in očitno še ima rezerve. »Zjutraj sem si zaželel, da bi tudi ob koncu dneva nosil rožnato majico. Po kraljevski etapi sem se zavedal, da sem dober in da so očitno moji tekmeci trpeli veliko bolj kot jaz. Zato sem tudi v tem kronometru šel na vso moč. Škoda, da mi je ušla zmaga, a menim, da sem vseeno dokazal, v kako dobri formi sem. Poleg tega sem tudi povišal prednost v skupnem seštevku in zares mi dobro kaže,« je bil včeraj razumljivo samozavesten še ne 29-letni Nizozemec, ki je tekmecem poslal jasno sporočilo.

Prehitro se seveda ne sme veseliti, teden je še dolg, a Kruijswijk se zaključnih etap nikakor ne boji. Prav nasprotno. Lani je namreč najbolj blestel prav v zadnjem tednu, se odlično boril z najboljšimi in blestel na vzponih, bil je tretji najboljši hribolazec. Skupno je bil sedmi in s ponosom zrl nazaj na dirko. »Šli bomo dan za dnem. Zaupam svoji ekipi in upam, da nam uspe,« je bil optimistično razpoložen, čeprav je dobil tudi opozorilo iz Astane, namesto Nibalija mu ga je poslal direktor Aleksander Vinokurov. »Veliko smo izgubili, toda Kruijswijk še ni zmagovalec. Naša ekipa je močna, borili se bomo do konca. In konec bo šele v Torinu.«

Presenetili Rusi

Na 10,8 kilometra dolgem gorskem kronometru so presenetili kolesarji moštva Gazprom-Rusvelo. Aleksander Foliforov je zmagal, četrti je bil Sergej Firsanov. »Vedel sem, da lahko pridem med deseterico, zato sem prejšnji dan tudi varčeval z močjo. In obrestovalo se je. To pa ni bila moja zadnja zmaga,« je dejal Foliforov.