Kump ob jezeru Qinghai že do tretje etapne zmage

Slovenski kolesar Marko Kump je s tretjo zmago dokazal, da je najboljši šprinter na dirki okrog jezera Qinghai.

Objavljeno
10. julij 2015 15.18
Po Sloveniji Šport
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Peking - Slovenski kolesarji na dirki okrog jezera Qinghai na Kitajskem navdušujejo. Po včerajšnji etapni zmagi Primoža Rogliča je na današnji šesti etapi do že tretje zmage na dirki prišel sijajni šprinter Marko Kump. Član Adrie Mobil je v 138 km dolgi etapi od Gongheja do Guideja za seboj pustil Italijana Liama Bertazza (Southeast) in Rusa Ivana Savitskija (RusVelo).

Še en član Adrie, Hrvat Radoslav Rogina, je zasedel 15. mesto, naslednji Slovenec, Matej Mugerli (Synergi Baku) je šesto etapo sklenil na 19. mestu.

26-letni zmagovalec današnje etape je svoje mojstrstvo vnovič prikazal v ciljnem šprintu, a moral na poti do tja premagati tudi vzpon prve kategorije na 85. kilometru, ko so se kolesarji dvignili kar na 3777 metrov nadmorske višine.

»Pred etapo sem se zavedal, da če se bom dobro počutil, lahko s skupino pridem do cilja. Toda nisem se, vsaj na začetku. Kljub temu sem nadaljeval, ko sem bil na vrhu, pa sem spoznal, da nisem tako daleč za vodilnimi. Ujeli smo jih nekaj metrov pred ciljno črto, zahvaliti pa se moram Domnu Novaku, da sem lahko šprintal,« je dejal Kump.

Sedem etap pred koncem dirke v skupnem vodstvu ostaja Iranec Hossein Alizadeh, ki ima pet sekund naskoka pred Rogino. Zmagovalec dirke po Sloveniji Primož Roglič (Adria Mobil) je z zaostankom 1:33 minute na četrtem mestu.

Lastnik zelene majice za najboljšega šprinterja Kump je število točk povišal na 76, medtem ko jih ima Savitski na drugem mestu 48. Novomeško moštvo v boju za najboljšo ekipo zaostaja le za ukrajinskim Kolss BDC, in sicer za 26 sekund.