Kump prvo ime VN Izole

Matej Mohorič na domači dirki v Izoli edini iz WorldToura.

Objavljeno
28. februar 2015 00.08
Podsmreka 21.10. 2012 kolesarka dirka VN Avtomojster. Zmagovalec Marko Kump. Foto: ALESS CCERNIVEC/dELO
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Izola – V Sloveniji bo letos pod okriljem pokala UCI pet dirk, osrednji dogodek pa bo, tako kot vsako leto, dirka Po Sloveniji, ki sodi v 1. kategorijo. Že drugo leto pa se bo sezona dirk pri nas (skupno jih bo 33) začela z VN Izole. Najbolj zveneče ime 160 km dolge preizkušnje bo Matej Mohorič, edini udeleženec iz elitnega razreda WorldToura. Nastopil bo v izbrani vrsti Slovenije.

Možnosti člana Cannondala, da bi na koncu slavil zmago, so minimalne. Prvič nima tako močne ekipe, da bi lahko krojil dirko, drugič ga ne bodo pustili v pobeg, tretjič pa še ni v tako dobri formi. Škoda, da na VN Izole ni Grege Boleta, ki so mu v njegovem moštvu prepovedali nastopiti, saj bi bila z Mohoričem dober dvojec za vrh. »Z uvodnima dirkama sem zadovoljen, vendar pa v Izoli kakšnih posebnih ambicij nimam. Rad bi opravil tekmovalni trening za naslednjo veliko preizkušnjo – Mednarodni kriterij, ki me čaka konec marca,« je povedal o slovenskem nastopu Mohorič.

Taktiko in razplet na preizkušnji s sedmimi gorskimi cilji bodo zagotovo krojili kolesarji Adrie Mobila, Bakuja, avstrijskega Simplona in vsaj treh od šestih italijanskih ekip. Pod posebno lupo bodo seveda najboljši slovenski kolesarji iz drugega kakovostnega razreda – lani četrti Matej Mugerli, ki letos tekmuje za azerbajdžansko moštvo Baku, Marko Kump, ki se je iz Contadorjevega Saxa vrnil v Adrio Mobil, vselej bojeviti Jan Tratnik (Amplatz) in prekaljeni hribolazec Jure Golčer (Simplon). Zanimiva pa bo tudi predstavitev slovenskih ekip Adrie Mobila, Radenske in Save, predvsem pa mladih upov iz vseh treh moštev, na katere računa selektor reprezentance mlajših članov do 23 let Martin Hvastija v letošnji sezoni.

Izolska dirka bo po kakovosti ekip in imenih posameznikov pravšnja za 2. kategorijo pokala UCI. Za mlajše bo bržkone za začetek sezone prehuda, za Kumpa pa zagotovo primerna. Novomeščan je v dobri formi, kar je dokazal že na VN Poreča, kjer se ekipi Adrie Mobila ni izšel lov na ubežno trojico, tako da je prepričljivo dobil šprint glavnine in osvojil četrto mesto. V Izoli te napake zagotovo ne bodo ponovili. »Deveterica kolesarjev je dobro pripravljena. Lahko bi rekli, da bolje, kot so bili na lanski dirki. Imamo ekipo za dober nadzor dirke, računam pa na šprint skupine. Kako velika bo, bo odvisno od ritma,« je napovedal izolsko dirko trener Adrie Mobila Boštjan Mervar.