Kump v Lampreju še nima šprinterskega vlaka

V uvodni dirki WorldToura v Avstraliji je bil slovenski kolesar dvakrat v deseterici.

Objavljeno
24. januar 2016 22.43
Vito Divac
Vito Divac

Adelaide – Med slovenskimi kolesarji je bil na začetku sezone najboljši Marko Kump. Na uvodni dirki WorldToura v Avstraliji je potrdil sloves vrhunskega šprinterja s petim in sedmim mestom. Za začetek v novi konkurenci vsekakor zelo dobro. Osvojil je prvo točko WorldToura in 13 točk na novi svetovni lestvici UCI.

»Tam spodaj« 27-letni Dolenjec v Lampreju ni imel podpore kot njegovi tekmeci Caleb Ewan (Orica), Giacomo Nizzolo (Trek), Ben Swift (Sky) in Mark Renshaw (Qhuebeka). Oba šprinta sta bila zanj precej kaotična. Ni bilo namreč nobenega šprinterskega vlaka, tako da tudi z Luko Pibernikom nista mogla pokazati, koliko sta uigrana. Kot je povedal športni direktor Philippe Mauduit, je Kump porabil preveč energije, da si je priboril dobro izhodišče, tako da sta obe uvrstitvi največ, kar je lahko v danih okoliščinah dosegel.

Kump je s sprejemom v švicarskem moštvu, ki ga sicer vodijo Italijani, zelo zadovoljen. Pravi, da se s fanti, še zlasti tremi Slovenci, odlično razume. Vsak dan so čedalje bolj usklajeni, zato z nestrpnostjo pričakuje nadaljevanje sezone.

Na vprašanje, kakšna je razlika med kolesarjenjem v Tinkoffu in Lampreju, je odgovoril, da mu v Lampreju zaupajo in verjamejo vanj. »V Tinkoffu sem bil le pomočnik, v Lampreju pa bom bolj ali manj prvi mož na dirkah, na katerih bom nastopil. Moj program se namreč razlikuje od programa prvega šprinterja ekipe Sashe Modola,« je primerjal okolji, ki jih je spoznal v WorldTouru. Kump po prvih nastopih še ni dobil občutka, ali je bolje pripravljen, kot je bil v minuli sezoni, ko je v drugorazredni konkurenci nanizal 18 zmag. Prepričan pa je, da je izkoristek letos večji. Prav pa mu pridejo tudi dragocene izkušnje, ki si jih je nabral v minuli sezoni.

Nesrečnik avstralske dirke, ki je minila povsem v znamenju domačinov – dobili so vse etape, skupno zmago pa je slavil Simon Gerrans (Orica) – je Primož Roglič. V najtežji etapi, v kateri bi moral kot hribolazec pokazati, koliko je močan, je že po desetih kilometrih grdo padel in si izpahnil ramo. Ima pa tudi odrgnine na hrbtni strani in boku. Kako dolgo bo moral počivati, športni direktor Frank Massen ni vedel.

Na dirki Po San Luisu pa so slovenski kolesarji v celoti bolje dirkali. Jani Brajkovič je bil najboljši v prvih etapah, očitno pa še ni nared za vrhunsko dirkanje, kakršno so pokazali domačini iz Argentine, še zlasti pa Kolumbijca Dayer in Nairo Quintana (oba Movistar). Osvojila sta prvo in tretje mesto. V kraljevski etapi je sicer zmagal tretji Kolumbijec, eden najbolj nadarjenih mladih kolesarjev Miguel Angel Lopez (Astana). V skupni razvrstitvi je bil najboljši med četverico Slovencev Jan Polanc. S 24. mestom je potrdil, da se je za sezono dobro pripravil. Očitno mu za kaj več manjka še kilometrina. Za argentinsko dirko se ni posebej pripravljal. Grega Bole (Nippo) je bil v peti etapi deseti, zelo obetavno pa je bilo njegovo kolesarjenje v hribovskih etapah. V Lampreju so nadvse zadovoljni z Matejem Mohoričem. Vidnejših etapnih uvrstitev ni dosegel, je pa bil viden udeleženec. V kraljevski etapi je bil denimo v ubežni skupini, ki si je prikolesarila 7 minut naskoka.